nieuws

Kleinzoons uit Canada verrast door monument voor hun gesneuvelde grootvaders in Holten

Op 8 april werd Holten door de Canadezen bevrijd. Het was ook de dag dat in buurtschap Holterbroek een carrier van het 8e RECCE (verkenners) onder vuur werd genomen. Voor de bemanning is vandaag in het bijzijn van twee kleinzoons een monument onthuld.
Sergeant Ernest England overleed ter plaatse. Trooper Albert Bushenky overleed aan zijn verwondingen onderweg naar een geneeskundige hulppost. Het derde bemanningslid, korporaal Bjarne Tangen overleefde de voltreffer.
Onthulling oorlogsmonument in bijzijn kleinzoon
Doug England, kleinzoon van Ernest England, is naar Nederland afgereisd om de route van Nijmegen naar Holten af te leggen zoals zijn grootvader ook deed in de Tweede Wereldoorlog. Chris LaBossiere, de kleinzoon van Bjarne Tangen, die de aanval wel overleefde, is ook in Holten. Samen brengen de twee kleinzoons een bezoek aan de Canadese begraafplaats en het informatiecentrum. 

Ontmoeting

Chris was eigenlijk van plan zijn reis naar Nederland later te beginnen. Maar toen hij hoorde dat Douglas er ook rond deze tijd zou zijn, is hij een paar dagen eerder vertrokken.
"Het was heel bijzonder om hem hier voor het eerst te ontmoeten", zegt Chris. "Het is niet uit te leggen hoe het is vanwege de connectie van onze grootvaders, maar het voelde meteen alsof hij familie was", zegt Douglas.
Bevrijding Holten en onthulling monument

Brief

Douglas England, kleinzoon van Ernest England, is altijd al gefascineerd geweest door het  tragische noodlot van zijn opa. Hij voelt een sterke verbondenheid met zijn grootvader en wil alles weten over hoe het in die tijd geweest is. Maar van zijn grootmoeder heeft hij altijd weinig informatie gekregen.
"Ik denk dat het komt omdat ze het te emotioneel vond. Misschien was het ook wel boosheid of woede omdat haar man wegging en niet meer terugkwam", zegt Douglas.
In Holten hoopt Douglas meer informatie te vinden. Die krijgt hij ook. Via het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats krijgt hij de brief in handen die naar zijn grootmoeder is gestuurd toen zijn opa sneuvelde. Er is ook informatie opgedoken dat Ernest nog een tijdje in het ziekenhuis heeft gelegen.

Schuldig

Voor de grootvader van Chris LaBossiere is de gebeurtenis altijd een trauma gebleven. Hij heeft zijn kameraad zien sneuvelen. Ook hij had zijn hoofd uit de tank kunnen steken. Hij voelde zich min of meer schuldig dat hij de oorlog wél had overleefd.

Onthulling

Tijdens de bevrijding van Holten werd er nog hevig gevochten, waarbij vele soldaten sneuvelden. Ook werden boerderijen door terugtrekkende Duitsers in brand gestoken. Henk Rietberg was toen negen jaar oud en weet het nog als de dag van gisteren:"Ik zag de Duitsers op ons erf komen en werd als jongetje in de kraag gevat om de deuren open te doen. Toen was ik wel bang, ja".
Rietberg was, net als Fenneke ten Velde, dichtbij de plek des onheils toen het pantservoertuig van England, Bushenky en Tangen geraakt werd. Zij mochten samen met de kleinzoons van Tangen en England het monument onthullen.
Wil je terugzien en -lezen wat er allemaal langs is gekomen in WO2 Café's, klik dan op onderstaande foto. Dan kom je terecht in een longread 'Verhalen over oorlog en bevrijding in Overijssel'. Daar vind je verhalen, foto's en video's over wat mensen langs brachten in de WO2 Café's van afgelopen week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.