Giethoorn over 10 jaar: inwoners, ondernemers en gemeente ontwerpen samen toekomstvisie

Wat willen we met Giethoorn? Op die vraag zoeken inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden deze week samen het antwoord tijdens een serie intensieve ontwerpsessies. Ze reageren niet op voorgekookte plannen, maar gaan zelf aan het werk en maken samen in kleine groepen een toekomstvisie. De inzet: Giethoorn leefbaar houden voor iedereen.

De belangen in Giethoorn botsen nog wel eens. De hordes toeristen brengen geld in het laatje, maar zorgen ook voor overlast. En dan is er ook nog de kwetsbare natuur die onder druk staat. Toch zijn inwoners en ondernemers het over één ding eens: Giethoorn moet zo mooi mogelijk blijven.

Week van de Visie

Onder leiding van gebiedsregisseur Bert Kleen zijn deze week in totaal vijf ontwerpsessies van vier uur. Maximaal 25 mensen per keer discussiëren met elkaar over wat ze belangrijk vinden als het gaat over de toekomst van hun dorp. Nieuw aan deze vorm van inspraak is dat er niet wordt gesproken over een vooraf door ambtenaren bedacht plan, maar dat iedereen zijn ideeën kan inbrengen.

Gebiedsregisseur Bert Kleen is sinds twee jaar in Giethoorn actief om samen met betrokkenen oplossingen te zoeken voor problemen: "De visie wordt echt van onderaf door de betrokkenen zelf bepaald. We willen weten wat mensen bezighoudt en hoe ze de toekomst van Giethoorn voor zich zien".

Verdubbeling toerisme

De verwachting is dat het toerisme de komende jaren snel verder zal groeien. Om die stroom mensen aan te kunnen zijn maatregelen nodig. Tegelijkertijd wil iedereen het bijzondere karakter van Giethoorn behouden.

In de ontwerpsessie gaat het niet om snelle maatregelen, maar om een brede visie naar de toekomst: hoe zorgt iedereen er met elkaar voor dat het over tien of twintig jaar nog prettig wonen en werken is in Giethoorn, en blijft het dorp aantrekkelijk voor toeristen.

Leefbaarheid

Tijdens de sessies komen onderwerpen aan bod die raken aan de leefbaarheid en aantrekkingskracht van Giethoorn, zoals de drukte in de gracht, de groei van Bed and Breakfasts en camperplaatsen, openbaar vervoer, voorzieningen, wonen en zorg. 

Er zijn deze week nog een paar plekken vrij bij de ontwerpsessies voor geïnteresseerde inwoners. Wie geen tijd heeft om aan een ontwerpsessie mee te doen kan zijn mening ook nog kwijt tijdens inloopmomenten in het Kulturhus. In juni moet de de toekomstvisie in concept klaar zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.