nieuws

FC Twente is gered: raad Enschede gaat akkoord met miljoenensteun

Het is definitief; FC Twente is uit het financiële moeras getrokken. De Enschedese raad ging morrend akkoord met het steunplan waarbij de club met veertien miljoen euro wordt ondersteund.
De gemeente scheldt per direct vijf miljoen euro kwijt. Over een aantal jaren wordt er nog eens twee miljoen kwijtgescholden. Daarnaast wordt er een lening zeven miljoen euro achtergesteld. Dat wil zeggen dat de club over dat bedrag geen rente en aflossing hoeft te betalen. In theorie kan de lening tot in de eeuwigheid doorlopen. 
Met 23 stemmen vóór en 16 stemmen tegen ging de raad akkoord. De coalitiepartijen stemden voor, de oppositie tegen. Voorwaarde voor de instemming is wel dat de club op zo kort mogelijke termijn het trainingscomplex in Hengelo verlaat om in Enschede te gaan huren. Hoe snel dat kan, is nog onduidelijk; er is nog een doorlopend huurcontract dat pas over 3 jaar kan worden afgekocht. Ook moeten er per seizoen 1965 kaarten vrijkomen, een link naar het oprichtingsjaar van de club, voor minima-gezinnen. 
Het is een pijnlijke veer die de stad laat omdat de gemeente ook komend jaar moet bezuinigen op het 'sociaal domein', en dat is ook de reden dat partijen als SP en GroenLinks tegen waren. 

Bedrijfsleven en gemeente

Het 'herstructureringsplan' van FC Twente kan met dit raadsakkoord worden uitgevoerd. Het plan bestaat uit een flinke bijdrage van het Twentse bedrijfsleven en de gemeente, waardoor de financiële positie van de club sterk verbetert. 

Familie Wessels

Ook de 'Noabers', het Twents bedrijfsleven en particulieren leveren samen 14 miljoen. Overigens komt de helft daarvan van investeringsmaatschappij 'Reggeborgh', die van de familie Wessels in Rijssen is.
Daarnaast scheldt ABN Amro 4,5 miljoen euro van een schuld van 5,5 miljoen kwijt. Met deze inzet is het technische faillissement van de club voorbij, maar zal het ook de komende jaren nog te maken hebben met streng financieel beleid. Want ondanks deze sanering, blijft er nog een schuld van zo'n 30 miljoen euro staan. 

Wil je meer lezen over het roerige jaar van FC Twente, klik dan op onderstaande afbeelding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.