IJssel

Conceptplan IJsseldijk: ‘versterking niet ten koste van huizen’

De eerste concepten voor de verbetering van de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst zijn klaar. Het Waterschap Drents Overijssel Delta hield dinsdagavond de eerste informatie-avond in Zwolle. Daar kregen omwonenden te horen kregen er géén huizen hoeven te wijken voor de plannen.
De IJsseldijk tussen Zwolle en Olst moet over een lengte van 29 kilometer worden versterkt en deels verhoogd. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta is al een paar jaar met de plannen bezig. De dijkverbetering is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Binnendijks

In 2017 is het waterschap een project gestart om de dijk weer te laten voldoen aan de veiligheidsnormen. Intussen zijn de alternatieven onderzocht.
"Het plan bestaat uit een dijkversterking voor een groot deel van de IJsseldijk", vertelt Joosje Bachman van Waterschap Drents Overijsselse Delta. "Door verticaal in de dijk een afdichting te plaatsen, voorkomen we dat de dijk doorlekt." Door deze techniek toe te passen, heeft de dijkversterking volgens Bachman weinig blijvende gevolgen voor de omgeving. 

Woningen

Martin Knol is daar blij mee. Hij woont vlak achter de dijk in het buurtschap Harculo. Knol is 'dijkdenker'; samen met andere omwonenden denkt hij mee over de plannen van het waterschap. "Als verticale afdichting wordt toegepast, dan kunnen alle woningen in het gebied behouden blijven."
Dat geldt ook voor andere objecten met een beschermde status. Verder zijn er volgens het waterschap naar verwachting geen gevolgen voor de provinciale weg N337.

Dijkverhoging

De verhoging van de dijk is alleen nodig op het stuk tussen de Zwolse Katerveersluis en het dorp Windesheim. Over de hele lengte is de dijk volgens het Hoogwaterbeschermingsprogramma te laag.

2023

Het waterschap houdt de komende maand nog een aantal informatie avonden in het gebied. Het definitieve graafwerk is gepland in 2023. Uiteindelijk moet in 2026 de hele IJsseldijk tussen Zwolle en Olst klaar zijn voor de toekomst.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.