Vechtdal

Hardenbergse leerlingen leren in Amsterdam verzetsheld 'De Zwerver' kennen

Leerlingen basisschool Hardenberg naar verzetsmuseum Amsterdam om verzetsheld te leren kennen
Leerlingen basisschool Hardenberg naar verzetsmuseum Amsterdam om verzetsheld te leren kennen © RTV Oost
Voor leerlingen op de Doekeschool in Hardenberg is hij wereldberoemd: Frits 'De Zwerver' Slomp. Een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Om de leerlingen te leren hoe het leven in de oorlog eruit zag, zijn ze vandaag uitgenodigd in het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam. Daar krijgen ze een rondleiding door het museum door Jan Slomp (86), de zoon van verzetsheld Frits.
"Onze leerlingen maken een wandeling door Amsterdam, langs gebouwen die belangrijk zijn geweest voor de Jodenvervolging", vertelt leerkracht Corrie Huisjes. "Ook gaan ze in gesprek met Jan en ten slotte krijgen ze een rondleiding door het museum."

Frits de Zwerver

Frits 'De Zwerver' Slomp was tijdens de Tweede Wereldoorlog predikant in Heemse, toen nog een apart dorp, vlakbij Hardenberg. Tijdens bijeenkomsten die hij organiseerde, haalde hij hard uit naar de Duitsers. Zo hard, dat hij ervoor koos om onder te duiken.
Tijdens zijn onderduikperiode richtte hij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers op. In 1944 werd hij opgepakt omdat de NSB dacht dat hij Joods was. De Landelijke Knokploeg wist hem te bevrijden uit de Koepelgevangenis in Arnhem. Vervolgens heeft hij de rest van de oorlog ondergedoken gezeten.
Het was het idee van Jan om met de leerlingen naar Amsterdam te gaan. "We houden elk jaar, op 11 april, een herdenking ter nagedachtenis aan Frits. Twee jaar geleden was Jan er ook bij. Hij zei dat wij een keer naar het museum moesten komen", vertelt de lerares.
Tekst gaat verder onder de audio
Leerkracht Corrie Huisjes vertelt over het bezoek aan Amsterdam
Leerkracht Corrie Huisjes vertelt over het bezoek aan Amsterdam

Amsterdam

"Het is wel spannend voor de leerlingen, vooral voor de jonge kinderen. Twee weken geleden zijn we ook al in Kamp Westerbork geweest. Het doel is dat we de kinderen vertellen dat we de oorlog nooit mogen vergeten. En dat dit ook nooit meer mag gebeuren."
Donderdag is de jaarlijkse herdenking in Hardenberg bij het monument voor De Zwerver. Er zal een moment van stilte zijn, verschillende toespraken worden gehouden en er worden bloemen gelegd. "De herdenking krijgt nu wel een andere lading. De leerlingen begrijpen nu beter wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde en welke rol De Zwever daarin heeft gespeeld."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.