Cultuur

Ecce Homo in Oldenzaal: Matthäus Passion nieuwe stijl

De gloednieuwe passie 'Ecce Homo' (Zie, de mens!) was afgelopen zondag voor het eerst te horen in de Sint Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Deze eigentijdse passie is ontstaan door een bijzondere samenwerking tussen twee oude bekenden.
Hoewel Gerrit Bleumink van beroep geen dichter of schrijver is, begon er na een bezoek aan een passieconcert iets te kriebelen. Hij stelde zichzelf de vraag "Hé, zou ik dat ook kunnen?". Hij ging de uitdaging aan en schreef zijn eigen passiestuk. In het Duits. Hij zette het eeuwenoude verhaal van de lijdensweg van Jezus poëtisch op papier.
Van het een kwam het ander: "Misschien kan ik het dan ook wel op muziek laten zetten". Het viel niet mee om de juiste componist te vinden die met zijn werk aan de slag wilde. Meerdere keren werd zijn stuk afgewezen: de een vond de Duitse taal een probleem, de ander het stuk te lang of te moeilijk.

Geert Christenhusz
Opeens herinnerde hij zich een oud-medescholier van het Twents Carmellyceum, Geert Christenhusz, destijds dirigent van het schoolorkest. "Verrek, hoe gaat het met die Geert, zou 'ie nog verder zijn gegaan in de muziek?", vraagt Bleumink zich af. Hij begon online te zoeken en stuurde hem uiteindelijk een mailtje. Hoewel Christenhusz niet direct een gezicht had bij Bleumink, reageerde hij positief: "Je mag gerust een keer iets laten zien".
Christenhusz is direct onder de indruk van de teksten en niet veel later begint hij er muziek bij te schrijven. Dat was in september 2016. "Ik ben een half jaar aan het schrijven geweest en het werd gewoon een passie!" Tekst en muziek kwamen samen en 'Ecce Homo' werd geboren. De heren vragen met hun passiestuk veel van het Twents kamerkoor Mardi le Vingt. Verschillende toonhoogtes wisselen elkaar in rap tempo af. 

Trots
Na afloop werd 'Ecce Homo' met een staande ovatie ontvangen. Voor Bleumink was het heel bijzonder om zijn eigen teksten op deze manier terug te horen. "Het is meer dan ik van tevoren verwachtte", zegt hij trots.
Zondag om 11.35 uur zijn het uitgebreide verhaal én het concert te zien in OverUIT de Kunst.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.