Paardenstal

Eigenaar van illegaal geplaatste stal IJhorst wil boete niet betalen

Een veulen in een stal
Een veulen in een stal © GettyImages / purple_queue
Een boete van 16.000 euro voor een illegaal gebouwde paardenstal in IJhorst moet worden vernietigd. Die eis legde de eigenaar van de stal vandaag neer bij de Raad van State.
Volgens de eigenaar is de paardenstal gebouwd na een persoonlijke toezegging van de voormalige wethouder Jan Talen van de gemeente Staphorst. De vergunning zou volgens de wethouder wel achteraf geregeld worden.
Maar die vergunning kwam er niet, omdat er geen bewijs is geleverd van een toezegging. Bovendien stond de stal op een ongewenste plek in waardevol landschap. De stal is uiteindelijk met een kraan opgetild en tien meter verderop geplaatst.

Boeteteller

Maar de gemeente wil ook de boete handhaven, omdat de eigenaar lang heeft getreuzeld met het verplaatsen van de stal. De boete bleef oplopen voor iedere dag dat de stal op de verkeerde plek stond. 

De Raad van State zette vraagtekens bij de houding van de gemeente, want de boeteteller liep ook door terwijl een oplossing van het conflict al was bereikt. Volgens de Raad zouden andere gemeenten dit anders aanpakken.

De Raad doet over zes weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.