nieuws

WO2 Café in Zwolle drukbezocht en met indringende oorlogsverhalen

Zoeken naar tafeltjes in een bomvol WO2 Café in Zwolle vandaag. De Stadkamer, met daarin de bibliotheek, was een gewild podium om bijzondere verhalen over de Tweede Wereldoorlog te vertellen.
Het verhaal van Dick Kijk in de Vegte bijvoorbeeld, die pas na de dood van zijn ouders ontdekte hoe de lijdensweg van zijn vader Anton Kijk in de Vegte in de oorlog verliep. Van werkkamp in Duitsland naar kamp Amersfoort, en uiteindelijk weer terug naar Duitsland. Om tenslotte door de Russen te worden bevrijd.
"Het voelt verdrietig dat ik de details daarvan niet wist en er nooit met mijn vader over heb kunnen praten", zegt Kijk in de Vegte. "Mijn vader had in kamp Amersfoort bijvoorbeeld te maken met de beruchte SS-beul Kotälla. Dat moet heftig geweest zijn."

NSB

Behalve Kijk in de Vegte kwam ook het indringende verhaal van Jan Benjamins ter tafel. Zijn vader was een NSB-er en lid van de Landwacht. In die hoedanigheid was hij betrokken bij de dood van in ieder geval twee joden en de onteigening van bezit van een joodse boer. Een verhaal dat speelde in het gebied ten noorden van Slagharen, in de buurt van de grens met Drenthe.
"Verschrikkelijk en heel verdrietig wat mijn vader allemaal heeft gedaan", zegt Benjamins, die vooral door eigen onderzoek achter de gruwelijkheden kwam.

Yad Vashem

Greet Warmelink kwam met het verhaal van de Yad Vashem-onderscheiding voor haar ouders, die in Lemele joodse onderduikers hadden. Menno Veldman vertelde het verhaal van het Zwolse schip dat bij de Turfmarkt lag afgemeerd en na de bevrijding elders in de stad door Canadezen als brug werd gebruikt.
Wil je terugzien en -lezen wat er allemaal langs is gekomen in WO2 Café's, klik dan op onderstaande foto. Dan kom je terecht in een longread 'Verhalen over oorlog en bevrijding in Overijssel'. Daar vind je verhalen, foto's en video's over wat mensen langs brachten in de WO2 Café's van afgelopen week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.