Regio Almelo

Hond Chaessy met poot vast in vergeten muskusrattenklem in Almelo

Met hond Chaessy gaat het naar omstandigheden weer goed
Met hond Chaessy gaat het naar omstandigheden weer goed © Facebook / Grace Jonkman
Hond Chaessy dacht gisteren tijdens het uitlaatrondje in Almelo lekker een frisse duik in de beek Hollander Graven te nemen. Zoals ze bij mooi weer altijd doet, maar dat eindigde iets anders dan verwacht. In het water kwam haar pootje in een muskusrattenklem. "Voor hetzelfde geld was haar poot eraf", zegt baasje Grace Jonkman.
Jisse, de man van Grace, bedenkt zich geen moment en bevrijdt de American Stafford uit de klem. "Zijn vingers zijn wel wat beschadigd, maar we moesten hoe dan ook onze hond bevrijden", vertelt Grace. Ze besluiten de klem mee naar huis te nemen.
Bij thuiskomst waarschuwt Grace hondenbezitters met een openbaar Facebookbericht voor klemmen in het water. "Ik was heel erg geschrokken, maar mijn man was heel boos. Misschien had iemand de val expres gezet."

'Vergeten klem'

Dat blijkt niet het geval. Het is een fout van waterschap Vechtstromen. Zij zetten jaarlijks klemmen om muskusratten te vangen. Maar in het voorjaar worden deze weggehaald. "Zodra het mooier weer wordt, zorgen wij ervoor dat alle gezette klemmen uit het water zijn. We zijn deze vergeten", legt Martin Hilferink van het waterschap uit.
Toch kwam Chaessy in zo'n klem terecht. "Het is heel ongelukkig, maar deze klem had al opgeruimd moeten zijn. We weten ook niet van welk jaar deze is. Tegenwoordig gebruiken we een waterdicht systeem dat met coördinaten werkt", legt de woordvoerder van Vechtstromen uit.
Tekst gaat door onder afbeelding
Zo kun je de klem openen
Zo kun je de klem openen © Waterschap Vechtstromen

Bezoek

Inmiddels is het waterschap op bezoek geweest bij de familie Jonkman. "Het was heel netjes van ze. De kou is uit de lucht. Mochten er nog dierenartskosten volgen, mag de rekening naar hen", aldus Grace.
En hoe het met Chaessy gaat? "Het gaat naar omstandigheden goed met haar. Vanmiddag liep mijn man met haar bij het water, maar ze durfde nog niet een duik te nemen."
De klem waarin Chaessy vast kwam te zitten
De klem waarin Chaessy vast kwam te zitten © Facebook / Grace Jonkman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.