Isala

Vanaf 2020 biedt Isala Zwolle nieuwe behandelmethode voor hersentumoren aan

Isala Zwolle gaat hersentumoren op een nieuwe manier behandelen. Daarvoor komt het bestralingsapparaat, met de naam 'Gamma Knife', naar het ziekenhuis. "We kunnen straks met de nieuwe methode veel preciezer werken", vertelt radiotherapeut-oncoloog Erwin Wiegman uit.
Met het toestel kunnen tumoren en andere afwijkingen in de hersenen vanuit verschillende hoeken en nauwkeurig worden bestraald. In tegenstelling tot de huidige techniek. "Het kan heel gericht waardoor we minder gezond hersenweefsel beschadigen", legt de oncoloog uit.
Isala is daarmee het derde ziekenhuis in Nederland dat het bestralingsapparaat gaat gebruiken. In Tilburg en in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam wordt de techniek al gebruikt.

Landelijke dekking

"De noordoostelijke kant van Nederland was wat dat betreft nog braakliggend terrein. Maar ook deze kant van het land is in 2020 gedekt", aldus Wiegman. "Met de drie centra kunnen we in Nederland aan alle kankerpatiënten een goede behandeling bieden."

Uitbreiding gebouw R

Om de Gamma Knife te gebruiken, moet er eerst een nieuwe bunker worden gebouwd op de afdeling Radiotherapie. "Als je werkt met stralingen, moet daar het nodige beton voor gestort worden", legt Wiegman uit. Naar verwachting start de bouw nog dit jaar. 

Voorbereidingen voor gebruik

Daarnaast worden de medewerkers van de afdeling opgeleid om met dit apparaat te werken. Na uitbreiding, inrichting en een systeemcheck wordt de nieuwe ruimte in gebruik genomen. Als alles volgens planning loopt, worden in 2020 de eerste patiënten bestraald met het nieuwe toestel.
De aanschaf van de innovatieve Gamma Knife is onderdeel van het investeringsprogramma van Isala.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.