Rechtbank

Drie jaar cel geëist voor steekpartij in busje arbeidsmigranten op A1 bij Rijssen

Cel geëist voor steekpartij in busje
Cel geëist voor steekpartij in busje © RTV Oost
Tegen een 38-jarige man is drie jaar cel geëist omdat hij in oktober vorig jaar een Bulgaarse man zou hebben neergestoken. De steekpartij vond plaats op de achterbank van een busje met arbeidsmigranten op de A1 bij Rijssen. Het busje van een schoonmaakbedrijf was op weg van Amsterdam naar een klus in Vriezenveen.
Bij de steekpartij raakte een tweede inzittende gewond aan zijn handen toen hij na een noodstop probeerde om het mes af te pakken.

Levensbedreigend

De neergestoken man werd in de borststreek geraakt en moest na een ziekenhuisopname met spoed naar een traumacentrum gebracht worden. Door de messteek was er vocht in een hartzakje terecht gekomen, een levensbedreigende verwonding omdat het hart hierdoor minder goed bloed rondpompt.
Over de aanleiding van de steekpartij zijn verschillende verklaringen. De 38-jarige man zegt dat hij zich niet prettig voelde in het gezelschap dat in het busje zat. Dat had te maken met het feit dat hij de taal die werd gesproken, Bulgaars, niet kon verstaan. De man spreekt, ondanks dat hij in Bulgarije geboren werd, de taal niet.
Dat komt omdat hij als 9-jarige in 1989 tijdens een grote Bulgariseringscampagne gedwongen werd om zijn geboorteland te ontvluchten. De man was niet de enige, ruim 350.000 Turkse Bulgaren moesten het land verlaten.

Trauma

De verdachte voelde zich bedreigd en zegt dat het slachtoffer hem een kopstoot wilde geven of sloeg. Hij vertelde de Almelose rechters dat hij daarom een mes pakte waar hij mee rond zwaaide. "Om te zorgen dat niemand bij me kwam, Mijn bedoeling was angst aan te jagen."
Volgens de man was hij zelf ooit slachtoffer van een steekpartij en heeft hij daar een trauma aan overgehouden. "Ik ben daar twee of drie keer gestoken en heb daardoor geen enkel vertrouwen in wie dan ook".
De advocaat van de verdachte zegt dat er geen sprake is van bewust insteken op het slachtoffer. Volgens de advocaat is het niet onaannemelijk dat het slachtoffer in het mes viel toen hij zich naar zijn cliënt omdraaide. Hij vroeg de rechtbank om de 38-jarige niet te veroordelen omdat de man zou hebben gehandeld uit zelfverdediging.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.