Onderzoek: 'Geen extra geluidsoverlast door grindwasserij Jacobs in Balkbrug'

Grindwasserij Jacobs in Balkbrug zorgt niet voor geluidsoverlast. In een aanvullend geluidsonderzoek, dat de gemeente moest uitvoeren na een uitspraak van de Raad van State, staat dat het geluid zelfs 'niet boven het weggeluid van N377 uitkomt'.

Omwonenden willen de grindwasserij weg van de huidige plek vanwege geluidsoverlast en gezondheidsrisico's. De omwonenden vinden dat de zware industrie 250 meter verderop thuishoort, op bedrijventerrein Katingerveld, en stapten naar de Raad van State.

Die concludeerde dat het bestemmingsplan van de gemeente gebreken bevatte en dus moest de gemeente opnieuw naar de tekentafel.  Daarnaast deugde het door de gemeente aangedragen geluidsonderzoek van Hardenberg en Jacobs niet.

De gemeente kreeg een half jaar de tijd om het plan te herstellen en dat is inmiddels gebeurd. Het bestemmingsplan is op enkele plekken aangepast en er is nieuw geluidsonderzoek uitgevoerd.

Eigen weg naar N377

Een ander opvallend punt in het gewijzigde bestemmingsplan is het verzoek van Jacobs tot een nieuwe weg naar de N377. Die ontsluiting zou meer overlast betekenen voor de omwonenden.

Die weg mag er nu niet meer komen. De bestaande op- en afrit naar de N377 moet worden aangepast zodat er langzaam rijdend verkeer over mag. Het bedrijf moet, als het plan van het college wordt goedgekeurd, de oprit naar de N48 gebruiken.

Om er voor te zorgen dat er in de toekomst niet alsnog geluidsoverlast kan ontstaan, zijn er extra regels in het gewijzigde bestemmingsplan opgenomen. 

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Hardenberg buigt zich op 7 mei over het aangepaste bestemmingsplan. Als die akkoord gaat, gaat het plan opnieuw naar de Raad van State, zodat zij een definitieve beslissing kan nemen over de klachten van de omwonenden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: