Nijverdal

Al 74 jaar scheren met een Canadese scheerkwast; WO2 Café Nijverdal

August Weikamp ziet er strak geschoren uit. Ook al scheert de 92-jarige inwoner van Haarle zich al sinds Pasen 1945 met dezelfde Canadese scheerkwast.
Er zitten nauwelijks haren meer op en het handvat lijkt wat roestig. Maar August Weikamp krijgt nog steeds een bevrijd gevoel als hij zijn van de bevrijders gekochte scheerkwast gebruikt.

Oranje peuterjurkje

In het WO2 Café in de Nijverdalse bibliotheek komt hij het gebruiksvoorwerp showen. Zoals ook vele anderen opnieuw de weg naar het WO2 Café weten te vinden.
Meneer Lassche uit Hellendoorn bijvoorbeeld met een oude Duitse radio en een echtpaar dat een nog heel gaaf oranje peuterjurkje op tafel legt. Gedragen bij de bevrijding door mevrouw. 

Verdriet

Maar ook heftige oorlogsverhalen passeren de revue. Jeroen Piksen bijvoorbeeld komt vertellen over een zwaar bombardement op Nijverdal, waarbij de broer en zus van zijn vader zijn omgekomen. De moeder van zijn vader stierf een week later, waarschijnlijk van verdriet. "Als je dat voor het eerst leest springen de tranen je in de ogen", aldus Piksen.
Het WO2 Café is woensdag in de bibliotheek van Deventer tussen 12 en 14 uur, voor de lunch wordt gezorgd. Mensen met verhalen en voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding zijn van harte welkom.
Wil je terugzien en -lezen wat er allemaal langs is gekomen in WO2 Café's, klik dan op onderstaande foto. Dan kom je terecht in een longread 'Verhalen over oorlog en bevrijding in Overijssel'. Daar vind je verhalen, foto's en video's over wat mensen langs brachten in de WO2 Café's van afgelopen week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.