Vechtdal

Historische Kring Dalfsen over opgraving vliegtuig: "Erg benieuwd wat er in de grond zit"

Historische Kring Dalfsen over opgraving vliegtuig: "Erg benieuwd wat er in de grond zit"
Historische Kring Dalfsen over opgraving vliegtuig: "Erg benieuwd wat er in de grond zit" © EPA / Arno Burgi
De Historische Kring Dalfsen is blij met de voorgenomen opgraving van de Duitse Messerschmitt bij de buurtschap Millingen. Gisteravond stemde de raad van Dalfsen in met de opgraving. "Erg benieuwd wat er in de grond zit", zegt voorzitter Jan Sibelt van de Historische Kring. 
"Het is een bijzonder verhaal", vertelt Sibelt. "Het merendeel van de vliegtuigen die die tijd neerstortten, waren Amerikaanse vliegtuigen. Deze Messerschmitt is neergestort na een gevecht met de Amerikanen. Wij zijn ook nog bezig met een onderzoek naar de precieze toedracht. Daarvoor moeten we mensen spreken uit binnen- en buitenland."
Of de Historische Kring nog iets in handen krijgt als het vliegtuig is opgegraven, weet Sibelt niet. "De Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht gaat het wrak bergen. We hebben begrepen dat het nog wel even gaat duren, omdat die dienst het druk heeft."

Tekst gaat verder onder de audio
Voorzitter Jan Sibelt van de Historische Kring Dalfsen over de opgraving
Voorzitter Jan Sibelt van de Historische Kring Dalfsen over de opgraving

De grote vraag is of de Duitse piloot van het toestel nog in het wrak ligt. Sibelt is erg benieuwd wat er aangetroffen wordt bij de opgraving. Mensen uit Millingen hebben destijds niet gezien dat de piloot zich met een parachute in veiligheid heeft gebracht.
De kans dat hij het heeft overleefd is in ieder geval erg klein. "Het vliegtuig is met een enorme vaart neergestort. Mensen die op de rampplek geweest zijn, vlak na de crash, hebben ook gezegd het vliegtuig met de kern heel diep in de bodem zat. Dat moet een enorm groot gat hebben veroorzaakt", zegt Sibelt.

Tocht

Dit wrak, dat op 30 januari 1944 neerstortte iets ten westen van de buurtschap, is niet het enige wrak dat in de gemeente ligt. "We weten dat er ten minste twaalf zijn neergestort. Het zal ons iets waard zijn om bij al die twaalf plekken een plaquette neer te leggen en langs die plekken een fietstocht kunnen koppelen", besluit voorzitter Siebelt.
De opgraving kost Dalfsen in eerste instantie vier ton. De gemeente verwacht het volledige bedrag terug te krijgen vanuit de 'bommenregeling' van het gemeentefonds.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.