strafbeschikking

Wist je dat je een strafblad krijgt als je deze aanmaning betaalt?

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt, de rechter straft. Toch? Niet altijd. Volgens Rob Oude Breuil, advocaat bij Damsté advocaten in Enschede, kan het OM boetes sturen. Als je die betaalt, staat dat gelijk aan een veroordeling en krijg je een strafblad. Zonder tussenkomst van de rechter. "Dat wringt."
Oude Breuil zegt niet de enige te zijn die zich verzet tegen deze strafbeschikkingen. "De advocatuur verzet zich er al jaren tegen, de rechtelijke macht vindt het verschrikkelijk."
Je kunt een strafbeschikking krijgen als je verdacht wordt van een misdrijf waarop maximaal zes jaar gevangenis staat. Volgens Oude Breuil worden er jaarlijks zo'n 40.000 gestuurd. Op deze manier worden rechters ontlast. Bovendien scheelt het geld.
Mensen zien een brief waarin staat dat ze moeten betalen. Vervolgens betalen ze, terwijl ze niet beseffen dat dit gelijk staat aan een veroordeling
Advocaat Oude Breuil
Volgens de advocaat weten veel mensen niet wat een strafbeschikking is als deze op de deurmat ligt. "Ze zien een brief waarin staat dat je moet betalen. Vervolgens betalen ze, terwijl ze niet beseffen dat dit gelijk staat aan een veroordeling."

'OM kan zo straffen'

De strafbeschikking geeft het OM de mogelijkheid om te straffen. En dat hoort niet, vindt Oude Breuil. Als het aan hem ligt, worden strafbeschikkingen afgeschaft. En dat mag best wat kosten. 
"Als je het weghaalt bij het OM, kost het veel geld", zegt de advocaat. "Toch hoop ik dat het, ondanks dit argument, weer bij de rechter komt te liggen."
De Tweede Kamer debatteert morgen over strafbeschikkingen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.