Waterschap Vechtstromen

Waterschapspartijen Vechtstromen willen breed akkoord sluiten

Waterschapspartijen Vechtstromen willen breed akkoord sluiten
Waterschapspartijen Vechtstromen willen breed akkoord sluiten © RTV Oost / Rogier van den Berg
De waterschapspartijen in het Waterschap Vechtstromen willen een akkoord sluiten waar zoveel mogelijk partijen achter staan. Dat laat informateur Bart Krol weten.
De grootste waterschapspartij, Water Natuurlijk, kwam met het voorstel voor een zo breed mogelijke samenwerking. De volgende stap is dat Krol met alle partijen gaat praten om te kijken hoe dat akkoord gesloten kan worden.

Bestuur van het waterschap

Het bestuur van een waterschap kun je vergelijken met dat van de provincie. Het algemeen bestuur bestaat uit 27 leden. De leden vertegenwoordigen allemaal een partij of belangengroep (zoals de landbouw of het bedrijfsleven) en hebben een eigen zetel. In totaal zitten er tien partijen of belangengroepen in het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen. 
Net zoals in de Provinciale Staten moet er een meerderheid worden gezocht om een bestuur te maken. De informateur praat met alle partijen om te onderzoeken welke partijen samen een meerderheid willen vormen.
Voor een meerderheid in het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen zijn zeker drie partijen nodig. Maar Water Natuurlijk wil dus dat er zoveel mogelijk partijen meebesturen.

Groener beleid

Bij de afgelopen waterschapsverkiezingen was de opkomst fors hoger dan vier jaar geleden. De partijen zien dat als een signaal van mensen om een grotere verantwoordelijkheid te nemen. Ook moet het nieuwe beleid herkenbaarder worden, zeggen ze. 
De winst van Water Natuurlijk wordt binnen het waterschap gezien als een stem voor een groener beleid. Er moet meer balans gezocht worden tussen de stad, platteland en natuurgebieden. De informateur gaat nu onderzoeken hoe de verschillende partijen dat groenere beleid in de praktijk willen brengen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.