Welbions

Welke verduurzamingstechniek werkt het best? Welbions test scenario's in Hengelo

In de Hengelose wijk Hunenborg heeft Welbions groot onderhoud uitgevoerd aan 48 woningen. De woningbouwvereniging test direct vier verschillende combinaties van duurzame aanpassingen.
Alle woningen in Nederland moeten in 2050 gasloos zijn en dat geldt natuurlijk ook voor het woningbestand van Welbions. Maar welke aanpassingen werken het best en leveren het meeste rendement op?

vier scenario's

Als pilot onderzoekt Welbions daarom vier verschillende scenario’s bij 48 dezelfde type woningen. Bij alle woningen werden daken, gevels en vloeren geïsoleerd. De woningen in scenario-1 kregen ook isolerend triple-glas en een warmteterugwin-installatie.
Bij woningen in scenario-2 werd een ventilatiewarmtepomp geplaatst in combinatie met een cv-ketel. De woningen in de andere twee scenario’s zijn Nul-Op-de-Meter-woningen. Ze worden verwarmd door een luchtwaterwarmtepomp in combinatie met triple beglazing en zonnepanelen. Het verschil tussen scenario-3 en -4 zit 'm in de isolatie van de gevel en de plaatsing van de warmte-unit.

Lage temperaturen

De pilot moet volgens Bert Schipper, adviseur duurzaamheid van Welbions, inzicht geven hoe de woningcorporatie straks het efficiëntst het woningbestand kan verduurzamen.
“De afweging zal per woningtype verschillen, maar eerst moeten we weten wat wél en wat niet werkt. Ook gaan we kijken hoe de bewoners het ervaren. Ze moeten waarschijnlijk wennen aan een nieuwe manier van verwarmen met lage temperaturen. Het betekent dat je de thermostaat ’s nachts niet op 15 graden moet zetten, omdat het opwarmen veel langer duurt dan bij een traditionele cv-ketel.”  
Betsy Hammink is blij met de aanpassingen van haar woning
Betsy Hammink is blij met de aanpassingen van haar woning © RTV Oost / Ruud Dilling

Inductiekookplaat

Betsy Hammink is blij met de aanpassingen aan haar woning. "De warmte is veel constanter en gelijkmatiger. Koken op de inductie is wel even wennen, maar gelukkig is mijn man vaak de kok."

Geen huurverhoging

"Het isoleren en het toepassen van nieuwe technieken zoals waterpompen en zonnepanelen vergen grote investeringen. Uitgangspunt is dat onze huurders onder de streep niet meer gaan betalen”, zegt Bert Schipper. “We hopen dat ze straks maandelijks iets goedkoper uit zijn.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.