Groot personeelsverloop drukt winst Deventer ingenieursbureau Witteveen+Bos

'Redelijke jaarcijfers' noemt Witteveen+Bos het zelf in haar jaarverslag; een winst van 11,3 miljoen op een omzet van 132,9 miljoen. Maar die winst was hoger geweest als niet maar liefst 15 procent van het personeel was vertrokken het afgelopen jaar.

Het personeelsbestand van Witteveen+Bos groeide vorig jaar dan wel met zo'n 70 man naar 1125 werknemers, maar in hetzelfde jaar vertrokken er ook 155. Die enorme doorstroming gaat ten koste van de winst volgens directeur Karin Sluis in het FD: "Het inwerken van zoveel nieuwe collega's kost geld en tijd, dus kunnen we minder uren factureren. Dat heeft ons naar schatting 1,5 miljoen van de winst gekost".

Volgens Sluis gaat het bureau meer aandacht besteden aan 'ontwikkeling en opleiding', daarnaast wordt er onder meer een samenwerking aangegaan met een Griekse universiteit om ook daar te werven. 

Noord-Zuidlijn Amsterdam

In 2018 voerde het bedrijf wereldwijd zo'n 4000 water-, infrastructuur-, milieu- en bouwprojecten uit en heeft het 21 kantoren over de hele wereld. Als hoogtepunt in 2018 ziet het bureau de prestigieuze Noord-Zuidlijn in Amsterdam die vorig jaar in gebruik is genomen, er is 25 jaar aan gewerkt.

Ook heeft het bureau afgelopen jaar het 'project Afsluitdijk' gekregen. De versterking neemt vier jaar in beslag. 

Winst voor personeel

Witteveen+Bos hoorde gewoontegetrouw tot de best renderende ingenieursbureaus in het land, met winstcijfers boven de 10 procent. De afgelopen twee jaar werd dat niet gehaald, maar directeur Sluis verwacht dat wel weer voor het komend jaar. Overigens wordt de winst verdeeld over het personeel in de vorm van dividend. 

'3D beton drukkerij'

De 'energietransitie' zal de komende jaren veel werk opleveren. Daar heeft het bedrijf op in gespeeld door een nieuwe 'product-marktcombinatie' op te zetten die daarop gericht is. Daarnaast wil het bureau zich wereldwijd inzetten voor 'digitale constructie en circulariteit'. Zo wordt er in Singapore gewerkt aan grootschalige '3D-betonprint faciliteit'. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: