'Spoor-ooievaars' betrekken nieuw nest in De Lutte

De meest besproken ooievaars van Overijssel lijken nu definitief hun nieuwe onderkomen te hebben betrokken. De vogels bij De Lutte kregen vorige week van spoorbeheerder ProRail een speciaal nest. Op een foto is nu te zien dat het tweetal daar hun intrek heeft genomen.

In de voorbereiding op de broedperiode in april bouwde het paar de afgelopen weken meermaals een nest op de bovenleiding van het spoor. ProRail jaagde de dieren telkens weg, omdat het vreesde voor de veiligheid op het spoor, maar de ooievaars bleken volhardend.

Broedperiode
Begrijpelijk ook, aangezien ooievaars normaal gesproken begin april hun eerste ei leggen. De broedperiode duurt vervolgens ongeveer 34 dagen, waarna in de tweede helft van mei worden de jongen geboren. De tijd begon dus te dringen. 

Nadat ProRail de derde nestpoging moest afbreken besloot de spoorbeheerder daarom een alternatief te bieden; vorige week werd een nestpaal geplaatst nabij het spoor. Dit lijkt nu, getuige een tweet van lokale nieuwssite DeLutte.com, zijn vruchten af te werpen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Noordoost-Twente ooievaars ooievaar ProRail Nieuws
Deel dit artikel: