Pasen

Wie bouwt de hoogste Poasboake?

Opbouw paasvuur 2018
Opbouw paasvuur 2018 © Arjan Stevens
Ook dit jaar kun je op eerste paasdag genieten van een live uitzending vanuit Holten waarin de traditie van de poasboakes (paasvuren) centraal staat. Vanaf locatie Paasvuur Dijkerhoek in Holten leidt presentatrice Monique Sleiderink je langs de paasvuren, praat met bouwers, met omstanders en diverse gasten terwijl live uitgevoerde liedjes ten gehore worden gebracht die te maken hebben met de oude traditie van de paasvuren.
Verder duiken we in de geschiedenis van de paasvuren en paastradities en de religieuze achtergrond van Pasen en wordt uiteraard de boake aangestoken.

Grootste paasvuren van Nederland

In de gemeente Rijssen-Holten doen vier buurtschappen mee aan een heuse Paasvuurcompetitie. Maandenlang bouwt de jeugd van buurtschappen Dijkerhoek, Holterbroek, Beuseberg en Espelo elke vrije minuut aan hun eigen boake. Dijkerhoek wist de afgelopen drie jaar de grootste boake te bouwen. Een ware hattrick! Ook dit jaar gaan ze proberen weer de grootste bult van Holten, en daarmee van Nederland te bouwen. Espelo bouwde in 2012 een paasvuur van 45,98 meter hoog. Dat leverde hen een vermelding op in het ‘Guinness book of World Records’ door het bouwen van het grootste paasvuur ter wereld.
‘Poasboakes’ zie je op eerste paasdag, 21 april, om 19.30 en 22.30 uur live op TV Oost. De uitzending wordt op maandag 22 april herhaald om 09.00 uur.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.