grondwater

Kwart van inwoners Enschede heeft overlast door hoog grondwaterpeil

Een kwart van de inwoners van Enschede zegt last te hebben van water in de kelder of de kruipruimte. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente onder ruim duizend inwoners van de stad. De hoge grondwaterstand in Enschede is de oorzaak van de problemen.
De universiteit is eind vorig jaar aan de slag gegaan met een groep inwoners van Enschede die last heeft van het hoge grondwaterpeil. Bij elf huizen zijn sensoren geplaatst waarmee op elk moment het peil wordt gemeten. 

Heeft het geleid tot een panklare oplossing?

"Nee", zegt onderzoekster Anne Dijkstra van de universiteit. "Er is geen oplossing die voor iedereen werkt. De elf bewoners hebben heel verschillende problemen. De bodem van Enschede is overal verschillend, met een kleilaag of afwatering die er wel of niet is. Dan zie je dat elk huis zijn eigen oplossingen nodig heeft." 
Toch is het project wel geslaagd, vindt Dijkstra. "De mensen die overlast ervaren zijn nu meer met elkaar in gesprek en kunnen ook van elkaar leren."
Lisette Pruim beaamt dit. Zij kreeg eind vorig jaar ook een sensor in de tuin. "De grote winst van dit project is dat er aandacht aan het probleem wordt geschonken", zegt de bewoonster van de wijk Boswinkel. "Je ziet nu ook dat de gemeente steeds meer dingen oppakt, zoals drainage aanleggen op Pathmos of grote waterbekkens aan de Oldenzaalsestraat."
Tekst gaat verder onder de video
In november werd de eerste sensor geplaatst
In november werd de eerste sensor geplaatst © RTV Oost / Jaap Even
In november werd de eerste sensor in Enschede geplaatst
Zelf heeft Pruim al jaren overlast in haar huis aan de Frederikastraat. "Je hoeft hier maar een schop de grond in te steken en je zit op water", vertelt ze. "Zo hoog staat het."

Zelf maatregelen getroffen

Ze heeft onder haar huis een drainagesysteem aangelegd waardoor de kelder inmiddels droog blijft. Ook zijn er extra ventilatieroosters gemaakt, is de houten vloer vervangen door beton en is er geïsoleerd. "Maar in de kruipruimte onder de uitbouw staat vrijwel altijd water. Nu staat er een kleine twee centimeter. Zo'n drie keer per jaar pompen we het eruit, als het echt te hoog is." 
Ondergelopen kruipruimtes in Enschede
Ondergelopen kruipruimtes in Enschede © RTV Oost
Uit het onderzoek van de universiteit blijkt dat de bewoners vooral behoefte hebben aan een concrete aanpak en weinig zin hebben om daarover met allerlei partijen te praten. Bewoners met overlast zien daarbij belangrijke rollen weggelegd voor de gemeente en het waterschap.

Aanbeveling

"Hoewel de gemeente formeel niet verantwoordelijk is voor de aanpak van grondwaterproblemen bij mensen thuis, wordt de gemeente wel als belangrijkste partij gezien", zegt onderzoekster Dijkstra. "Het is daarom van belang dat partijen als de gemeente en het waterschap samen met bewoners die overlast ervaren blijven zoeken naar manieren waarop bewoners zelf maatregelen kunnen nemen." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.