nieuws

Borne wil zelf regie over mestverwerker Zenderen houden en stapt naar Raad van State

De mestvergister die in Zenderen moet komen
De mestvergister die in Zenderen moet komen © Provincie Overijssel
Borne stapt naar de Raad van State over de mestverwerker in Zenderen. Als het aan de provincie Overijssel ligt, wordt er zo snel mogelijk gestart met de bouw van de mestvergister Twence. De gemeente Borne wil echter eerst meer onderzoek naar draagvlak onder omwonenden.
De gemeente ging al eerder naar de Raad van State om de bouw tegen te houden en weigerde het bestemmingsplan aan te passen.
De bouw van de mestvergister in Zenderen ligt gevoelig in de gemeente Borne. Omwonenden zijn bang voor overlast van vrachtwagens die af en aan rijden, stankoverlast en milieu- en gezondheidsrisico's. Die gezondheidsrisico's zouden er niet zijn, aldus een eerder GGD-onderzoek.

Buitenspel
Borne werd buitenspel gezet door de Gedeputeerde Staten van Overijssel toen zij een pip startten. Hierdoor was de vergister in Zenderen alsnog mogelijk. Eind februari gaven de Gedeputeerde Staten groen licht voor de bouw.
Door naar de Raad van State te stappen, hoopt Borne om het provinciaal inpassingsplan (PIP) tegen te werken. Met dat plan neemt Overijssel de regie over van Borne en zou er een omgevingsvergunning kunnen worden afgegeven voor de veelbesproken mestverwerker.

Touwtjes in handen

De juridische gang is gisteravond in de gemeenteraad met tien stemmen voor en vier tegen aangenomen. Zo hoopt Borne de touwtjes weer in eigen handen te krijgen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.