Informateur zet in op coalitie tussen CDA, VVD, FvD, CU en PvdA

Informateur Geert Jansen adviseert de Provinciale Staten van Overijssel om een korte nadere verkenningsronde in te lassen, voordat inhoudelijke onderhandelingen over een te vormen coalitie van start gaan. Jansen voert daarbij gesprekken met CDA, Forum voor Democratie, VVD, ChristenUnie en Partij van de Arbeid. Op basis hiervan lijkt de informateur in te zetten op een coalitie met deze vijf partijen.

Jansen laat wel weten dat afhankelijk van de uitkomst van deze gesprekken, mogelijk ook andere partijen in de verkenning worden betrokken. Doel van de verkenning is om meer duidelijkheid te krijgen over de inhoudelijke verschillen tussen de partijen en of een coalitie met deze partijen voldoende stabiel is.

Maatschappelijke opgaven

Belangrijke onderwerpen waar met verschillende partijen de afgelopen periode over gesproken is, zijn klimaatbeleid en energietransitie, de motorrijtuigenbelasting en de toekomst van de landbouw. 

Coalitie met breed draagvlak

Alle fracties geven aan een coalitie te willen die op breed draagvlak in de Staten kan rekenen en met grote mate van zekerheid vier jaar kan uitdienen. Dit betekent dat tenminste vier of vijf partijen deel moeten gaan uitmaken van een nieuwe coalitie.

'Vertrouwen'

Informateur Geert Jansen: "Een nieuwe coalitie moet daarom gebaseerd zijn op vertrouwen. Dit aspect heeft om deze reden in mijn verkenning tot nu toe een grote rol gespeeld."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: