The Livingroom

Regionale artiesten op de bres voor Zwols muziekcafé The Livingroom

Zwols muziekcafé The Livingroom
Zwols muziekcafé The Livingroom © RTV Oost
In het Zwolse muziekcafé The Livingroom, een begrip in de regionale muziekscene, mag niet langer versterkt 'live' muziek gespeeld worden. De gemeente heeft de vergunning hiervoor ingetrokken vanwege aanhoudende klachten van geluidshinder van een bewoner uit een naastgelegen appartementencomplex. Regionale muzikanten, muziekliefhebbers en politici zijn geschokt en verbaasd.
Deze week zijn de laatste 'live' optredens. Veel regionale musici treden sinds gisteravond, tot en met zondag, belangeloos op om eigenaresse Anja Louwerse een hart onder de riem te steken en om de gemeente Zwolle duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met het genomen besluit. Onder de naam "Make Noice For The Livingroom" zijn er protestoptredens van onder meer de Bluebettes en Stones Sessions. 

Emotioneel

De eigenaresse zelf laat zich tot dusver publiekelijk niet uit over de kwestie. Volgens de Zwolse blueszanger Bert Vrieling, een goede vriend van Anja Louwerse, is ze momenteel te emotioneel om de pers te woord te staan. Volgens Vrieling speelt de kwestie over geluidshinder met de buurman al een paar jaar. De problemen zijn ontstaan toen een projectontwikkelaar een paar jaar geleden nieuwe appartementen aangrenzend aan The Livingroom bouwde. Vrieling is blij met de actie van zijn medemuzikanten. Want het stoppen van de sessies is volgens hem een klein drama.
Bert Vrieling
Zwolse Blueszanger Bert Vrieling over belang "live" optredens in The Livingroom

Raadsvragen

Vrijwel iedereen in de regio die iets met muziek te maken heeft kent het café. Grote namen uit de Zwolse muziekwereld zijn en waren er kind aan huis. Bertolf, Sanne Hans (Miss Montreal), Esther Groenenberg, maar ook beginnende musici van het Zwolse conservatorium kregen er altijd een podium. Reden voor een aantal Zwolse fracties om opheldering te vragen. GroenLinks en PvdA willen van het college van burgemeester en wethouders weten hoe het zover heeft kunnen komen dat de versterkte 'live' optredens niet meer mogen.
Patty Wolthof
PvdA raadslid Patty Wolthof

Crowdfunding

Bert Vrieling is inmiddels ook een crowdfundactie via Facebook gestart om geld in te zamelen om Anja Louwerse juridisch te steunen. "Ik krijg veel positieve reacties op mijn actie. Muziekliefhebbers zijn het erover eens;The Livingroom moet een muziekcafé blijven waar iedereen kan genieten van mooie akoestische en versterkte 'live' optredens."
Als The Livingroom daarmee moet stoppen, is het volgens Vrieling een groot gemis voor de stad Zwolle.
Bert Vrieling
Blueszanger Bert Vrieling
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.