nieuws

Trots en bescheiden over een Mobilisatie Oorlogskruis: WO2 Café Deventer

Hij heeft het nog nooit gedragen, loopt er niet mee te koop. Maar vandaag in ons WO2 Café in Deventer laat Arnold van der Lande met trots zijn Mobilisatie Oorlogskruis zien.
In de oorlog trok hij samen met een vriend door de vijandige linies in de richting van de Canadese troepen. Die voorzag hij van informatie over V1-installaties in de omgeving van Deventer. En ook gaf hij de geallieerden inlichtingen over de plekken waar de Duitsers belangrijke voertuigen hadden geparkeerd.

Oxerhof

Zijn daden werden na de oorlog beloond met het Mobilisatie Oorlogskruis, waarmee Van der Lande naar het WO2 Café is gekomen. In dat café is ook Huub van Sabben, amateurhistoricus die veel onderzoek doet naar de Tweede Wereldoorlog in en rondom Deventer. Nog voor het einde van het jaar hoopt hij met een boek over de duistere geschiedenis van de Oxerhof bij Deventer te komen.
Bij de Oxerhof werden vlak voor de bevrijding tien verzetsmannen op gruwelijke wijze door de Duitsers gedood. Een van hen, Gerrit van Brakel, heeft volgens Van Sabben nooit de erkenning gekregen die hij verdiend. Hij knokt ervoor om Van Brakel herbegraven te krijgen op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Bibliotheek

Ook in het WO2 Café een uiteenzetting van Mark Deckers, die een boekje samenstelde over de oorlogsdagboeken die werden geschreven door het personeel van de Deventer bibliotheek. Bijvoorbeeld over het heftige bombardement dat de bieb trof. Een foto met joodse schoolkinderen uit het Etty Hillesum Centrum maakte ook veel indruk in het WO2 Café. Slechts één van hen overleefde de oorlog.
Het WO2 Café is donderdag in de bibliotheek in Ommen. Tussen 12 en 14 uur kunt u uw verhaal kwijt bij de medewerkers van het Historisch Centrum Overijssel. Voor de lunch wordt gezorgd.
Wil je terugzien en -lezen wat er allemaal langs is gekomen in WO2 Café's, klik dan op onderstaande foto. Dan kom je terecht in een longread 'Verhalen over oorlog en bevrijding in Overijssel'. Daar vind je verhalen, foto's en video's over wat mensen langs brachten in de WO2 Café's van afgelopen week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.