Expeditie Oost

Expeditie Oost: Van Sibculo naar Ommen

Een bijzonder voertuig, een unieke ijsmachine en een prachtige kloostertuin. Zomaar drie dingen die het team van Expeditie Oost toevallig tegenkomt op de reis van vandaag. We rijden van Sibculo naar Ommen, een route door een prachtig stukje Overijssel. En werkelijk: de verhalen liggen hier voor het oprapen".

Galilea Major

Sibculo is het startpunt van onze Expeditie. Meteen bij binnenkomst valt ons oog op museum “Zichtbaar Verleden”. Binnen zit een vijftal heren aan de koffie. Ze zijn vrijwilliger bij het museum maar zijn vandaag aan het werk in de nabijgelegen kloostertuin. Sibculo kende namelijk tussen 1400 en 1600 een klooster met de welluidende naam Galilea Major. Van het klooster zijn alleen de fundamenten nog zichtbaar maar de tuin is weer in ere hersteld. “Wat een prachtige plek, of niet”, zegt één van de vrijwilligers. Wij knikken beamend.
Kloostertuin Sibculo
Kloostertuin Sibculo © Bert Eeftink

Reliant Robin

Van Sibculo voert de route naar Mariënberg. Daar ontwaren we op een parkeerplaats een bijzondere auto met maar drie wielen, een zogenaamde Reliant Robin. De trotse eigenaresse, Hillegien Blaauwbroek, heeft het fraaie vehikel voor haar verjaardag gekregen. Hillegien runt samen met haar man, zoon en dochter snackbar Mainbarg, aan de rand van Mariënberg.
Unieke ijsmachine 
Zoon Joerech Blaauwbroek toont ons met trots de ijsmachine in de snackbar. “Wij zijn uniek in Europa, niemand heeft zo’n apparaat”, glundert hij. “We kunnen hiermee ter plekke allerlei smaken door het ijs mengen, van verse vruchten tot oude kaas en pinda’s”. Expeditie oost houdt het bij een frambozenijsje en dat smaakt prima.
Familie Blaauwbroek
Familie Blaauwbroek © Bert Eeftink
Eieren 
Volgende stop is het authentieke buurtschap Beerze. Daar treffen we Marry Brinkhuis, die net de bloemen water geeft. Haar man Gert-Jan (74) is op het land aan het werk, zegt ze. We rijden er naartoe en zien een trekker met ploeg door het landschap gaan. “Ik vind dit heerlijk om te doen”, zegt Gert-Jan. “En ‘s morgens raap ik altijd eieren; ik hou niet van stilzitten”.
Helena Hoeve  
Aansluitend drinkt het Expeditieteam nog even een bak koffie bij agrarisch recreatiebedrijf Helena Hoeve in Brucht. De eigenaren, Alma en Rolf Bouma, hebben grote plannen met hun boerderij. “Maar daarvoor moet je eigenlijk over een paar weken terugkomen”, zegt Rolf. Afgesproken!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.