Deventer

Meerderheid Deventer raad neigt naar extra miljoenen voor filmtheater MIMIK

De Deventer gemeenteraad lijkt in meerderheid voor het collegevoorstel om vier miljoen euro te spenderen aan het afbouwen van filmtheater MIMIK. Dat bleek gisteravond tijdens een commissievergadering. Een externe deskundige wordt ingeschakeld om te bekijken of alle berekeningen en cijfers van nu kloppen. VVD-raadslid Bas Donkers blijft kritisch. "Het is een rampendossier. Het is de Deventer Noord/Zuidlijn."
De bouw van MIMIK, dat tot vorige maand nog De Viking heette, is al jarenlang een hoofdpijndossier. Oorspronkelijk waren de bouwkosten beraamd op tien miljoen euro, maar dat bleek niet voldoende. In de afgelopen vier maanden was er een bouwstop, omdat bouwbedrijf Hegeman en de gemeente Deventer het niet eens werden over de extra kosten van vier miljoen euro.
Met die miljoenen euro's erbij komt het totale bedrag boven de twintig miljoen euro, ook omdat er ruim vijf miljoen euro subsidie terug moet naar de provincie Overijssel. Volgens Donkers is het een "lastige afweging. We moeten de geldvernietiging stoppen." Er zijn twee opties: stoppen met de bouw, waarbij de twintig miljoen euro verdampt. De andere optie is afbouwen, waarbij er vier miljoen euro bij moet. "En dan kom je ook op twintig miljoen."

Binnen drie jaar failliet

Een meerderheid in de raad lijkt positief over doorgaan met het prestigieuze project. Bij Donkers leven er nog twijfels over de levensvatbaarheid van MIMIK. De organisatie gaf al aan dat ze extra subsidie nodig hebben, anders zijn ze binnen drie jaar failliet. "Dat is nogal een risico." In juni beslist de raad over het toekennen van een extra subsidie.
Op woensdag 24 april neemt de Deventer gemeenteraad een definitief besluit over de extra miljoenen voor MIMIK.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.