nieuws

Kamervragen over miljoenensteun Enschede aan FC Twente

Kamervragen over steun Enschede aan FC Twente
Kamervragen over steun Enschede aan FC Twente © RTV Oost
'Hoeveel gemeenschapsgeld is er de afgelopen jaren in FC Twente gestoken? En mag dat juridisch wel?' Dat willen Tweede Kamerleden Westerveld en Özütok weten. De leden van GroenLinks hebben Kamervragen gesteld over de redding van FC Twente door de gemeente Enschede.
Begin deze week ging de gemeenteraad van Enschede akkoord met een steunplan van veertien miljoen euro. Vijf miljoen euro werd direct kwijtgescholden.
Westerveld en Özütok willen van de minister weten wat het steunplan precies is en wat er juridisch mogelijk is voor overheden om commerciële bedrijven financieel te ondersteunen. De partij is benieuwd of dit past binnen de Europese en Nederlandse wetgeving die ongeoorloofde staatssteun moet voorkomen.

'Niet uit te leggen'
GroenLinks vindt het moeilijk uit te leggen aan inwoners van de gemeente Enschede dat de gemeente bezuinigt op het sociaal domein, maar wel geld uitgeeft aan FC Twente.
De partij wil ook weten of er werknemers van FC Twente zijn die meer geld verdienen dan de Balkenendenorm. De partij vindt namelijk dat overheden geen steun zouden moeten verlenen aan professionele sportclubs die werknemers in dienst hebben die zo veel geld verdienen.

Handreiking gemeenten

Tot slot wil GroenLinks dat de minister in gesprek gaat met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om tot een handreiking te komen hoe gemeenten om zouden moeten gaan met financiële steun aan professionele sportclubs.

Wil je meer lezen over het roerige laatste jaar van FC Twente? Klik dan op onderstaande afbeelding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.