schulden

Twentse gemeenten beginnen nieuw digitaal meldpunt voor schulden

Schuldproblemen worden vaak te laat herkend en dat moet anders, vinden de veertien Twentse gemeenten. Zorgverzekeraars, energiemaatschappijen of woningcorporaties kunnen voortaan via een digitaal meldpunt betalingsachterstanden melden. Geven twee of meer 'vaste-lastenpartners' aan dat je een schuld hebt? Dan zoekt de gemeente contact met je.
Het vroegsignalerings-project werd vandaag ondertekend door de veertien Twentse gemeenten en 23 partners. 

Betalingsachterstanden

De automatische incasso van jouw zorgverzekering schrijft niet meer af, of je loopt een huurachterstand op. Volgens projectleider Elise Hol zijn er veel Twentse inwoners met betalingsachterstanden. 
"Door schaamte stellen inwoners het vaak uit om hulp te vragen, ze hopen het zelf te kunnen oplossen. Daardoor wordt er te laat aan de bel getrokken en is de schuld hoog opgelopen. Door beginnende schulden aan te pakken, voorkomen we ook andere problemen, zoals huiselijk geweld." 

30 dagen of meer

Door de nieuwe aanpak kunnen 'vaste-lastenpartners' een betalingsachterstand van dertig dagen of meer melden via een digitaal meldpunt. Wanneer twee partijen zo'n signaal afgeven, stuurt de gemeente een brief of komt op huisbezoek. 
Dat klinkt misschien wat opdringerig, maar dat is het niet volgens Hol. "We willen niet vijandig overkomen, maar juist onze inwoners tegemoet komen. Wanneer een inwoner geen behoefte heeft aan hulp dan worden de gegevens weer vernietigd."
De komende maanden starten de gemeenten met de nieuwe aanpak. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.