strafbeschikking

Verdachte krijgt voortaan advocaat als OM straf oplegt

Voortaan altijd advocaat voor verdachte bij strafbeschikking
Voortaan altijd advocaat voor verdachte bij strafbeschikking © ANP / Lex van Lieshout
Als het Openbaar Ministerie zelf een delict als winkeldiefstal of vandalisme afdoet, krijgt de verdachte voortaan altijd een advocaat toegewezen. Dat zei minister Grapperhaus vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over deze strafbeschikkingen. Twentse advocaat Rob Oude Breuil hoopte dat het systeem vandaag werd afgeschaft.
Oude Breuil, werkzaam bij Damsté advocaten in Enschede, zei gisteren tegen RTV Oost dat veel mensen niet weten wat een strafbeschikking is. "Ze zien een brief waarin staat dat je moet betalen. Vervolgens betalen ze, terwijl ze niet beseffen dat dit gelijk staat aan een veroordeling. Dat wringt."
De Twentse advocaat wil dan ook dat de strafbeschikkingen worden afgeschaft. En daarmee is hij niet de enige. "De advocatuur verzet zich er al jaren tegen, de rechterlijke macht vindt het verschrikkelijk."
Toch werden vandaag de strafbeschikkingen niet afgeschaft, maar de verdachte krijgt voortaan wel een advocaat toegewezen. Minister Grapperhaus streeft ernaar dit op 1 oktober in te voeren. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.