enschede

Verborgen Macandraflat in Enschede wordt voor tonnen opgeknapt

Het is misschien wel één van de best bewaarde geheimen van Enschede: de gigantische Macandraflat, verborgen in het groen van het Volkspark. De flat heeft ruim 230 eenpersoonsstudio's en studentenkamers en wordt door de nieuwe eigenaar de komende jaren compleet verbouwd.
Vanaf het dak van de flat kun je zo'n beetje heel Enschede zien. De flat is gigantisch en tóch verborgen, want als je vanaf de Emmastraat de parkeerplaats op rijdt, doemt hij zomaar voor je op. De nieuwe beheerder van de flat is Marian van der Helm. Aan haar de taak om de flat klaar te maken voor de grootscheepse verbouwing die hard nodig is: "Als er niets gebeurt is de flat rijp voor de sloop."

Steeds meer singles

En dat zou zonde zijn, want als bewoner geniet je van een prachtig uitzicht over de stad. Nu wonen er in de flat vooral internationale studenten, vroeger waren dat verpleegsters en artsen in opleiding. Na de verbouwing moet het gebouw geschikt zijn voor iedereen die alleen wil wonen: "Er komen steeds meer singles, éénpersoonshuishoudens. Die willen graag centraal wonen, ontzorgd worden en dan is dit een perfecte locatie."
Toch lijken maar weinig mensen iets te weten over de bijzondere flat, behalve de bewoners. Tijdelijk komen er ook even geen nieuwe bewoners bij, omdat de flat - die uit drie gebouwen bestaat - leeg moet zijn: "We gaan niemand dwingen om te verhuizen. Via natuurlijk verloop hopen we verdieping voor verdieping leeg te krijgen."
Geen nieuwe studenten in Macandraflat
Geen nieuwe studenten in Macandraflat © RTV Oost
Over de geschiedenis van de flat is maar weinig bekend bij Marian. De flat staat bekend als de 'verpleegstersflat'. Her en der zie je in het gebouw nog dingen die daar naar verwijzen. Bijvoorbeeld in één heel speciale ruimte die Marian ons tijdens de rondleiding laat zien. Als ze het tl-licht aanknipt staan we tot onze verbazing in een ouderwetse collegezaal, waar de dokters in opleiding vroeger les moeten hebben gekregen: "De oud-bewoners zullen wel versteld staan dat dit er nog is," zegt Marian glunderend. 
Lege banken in de ouderwetse collegezaal
Lege banken in de ouderwetse collegezaal © RTV Oost
De nieuwe eigenaar van de flat is Yolufe beheer, een vastgoedbedrijf van Simon Yigit en zijn familie. Voor de flat is een bedrag neergelegd dat naar schatting in de miljoenen loopt. Over de kosten om de flat weer up-to-date te krijgen kan Marian niet zoveel zeggen, maar dat het een gigantisch bedrag zal zijn, is duidelijk. De verbouwing gaat zo'n twee tot drie jaar duren. 
Overigens is niet alleen de Macandraflat, maar ook het iconische en naastgelegen oude Memphishotel in handen van het vastgoedbedrijf, maar dit hotel wordt niet verbouwd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.