Historische Zwolse Bijbel krijgt een eigentijdse opvolger

In de Grote of Michaelskerk in Zwolle schrijven Zwollenaren aan een nieuwe versie van de Zwolse Bijbel. De originele eeuwenoude Zwolse Bijbel is veilig opgeborgen in de Universiteitsbibliotheek in Utrecht.

Het idee om de hele Bijbel over te schrijven komt van Mariska van Beusichem, stadspastor voor Zwolle. Voor de tekst wordt gebruik gemaakt van de Willibrordvertaling. Duizenden stukjes tekst werden gekopieerd en in genummerde plastic mapjes geschoven. Schrijven gebeurt op een stevig wit vel papier, waaronder een lijntjesvel ligt. In de kantlijn is ruimte voor een eigen tekening of overdenking. Zelfs een emoticon en 'wie gelooft dit nu nog?' mag. Lokale kunstenaars gaan het boekwerk versieren.

Monnikenwerk

Het koor van de Grote of Michaelskerk  ziet eruit als een examenruimte: schoolmeubilair staat in rijtjes opgesteld en een vrijwilliger ziet er op toe dat alles volgens de regels gaat. Vrijwilliger Grace: "Net was er een meneer met een vraag, hij zei al juffrouw tegen me. en hij vroeg om een ganzenveen!" Ze lacht uitbundig. Het overschrijven van de tekst is lastiger dan het lijkt. Een van de deelnemers: "Je vergeet snel een leesteken, of schrijft uit gewoonte een c waar een k moet staan." De verbouwing van de kerk werkt ook niet mee aan een meditatieve sfeer voor dit monnikenwerk. 

Van Beusichem zou graag zien dat de oude Zwolse Bijbel ook in Zwolle te bekijken is. "Maar de ruimte moet aan veel voorwaarden voldoen, zoals de temperatuur." Aan conservator Bart Jaski van de Universiteitsbibliotheek zal het niet liggen: "Gewoon doen."

Souvenirjagers

Geheel risicoloos in het uitlenen van het boek niet. De oude Bijbel mist kostbare miniaturen: "Het werk van souvenirjagers", denkt Jaski. 

Ook schreven mensen hun naam in de kantlijn, "alsof het een gastenboek was." De namen van de overtreders staan voor eeuwig geregistreerd.

Veertien jaar aan gewerkt

Het historische boek is in opdracht gemaakt. Eén kopiist, een broeder van het Fraterhuis, heeft er veertien jaar aan gewerkt. De opdrachtgever heeft zelf niet van het eindresultaat kunnen genieten want hij stierf voordat het werk af was. 

Iedereen die een band heeft met Zwolle mag meeschrijven aan de nieuwe Zwolse Bijbel. In Windesheim maken ze er binnenkort een heel volksfeest van, compleet met springkussen voor de kleintjes. De klus moet op 14 juni zijn geklaard. Als er genoeg geld binnenkomt, zal het boek worden gedrukt. 


Inloop voor allen die een stukje aan de nieuwe Zwolse Bijbel willen mee pennen, vanaf 2 april: di t/m vrij 13.30 tot 16 uur, de koopavond op donderdag van 18.30 tot 20.30 uur en za 11 t/m 16 uur, in de Grote Kerk (ingang Grote Markt).

Hoogtij 14 april 

Overijssel Vandaag 5 april

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: