Dalfsen

Duits gevechtsvliegtuig na 75 jaar geborgen: "Ook voor de nabestaanden belangrijk"

30 januari 1944: een Duits gevechtsvliegtuig stort neer in de weilanden van buurtschap Millingen, bij Dalfsen. Door de kracht van de klap en de zachte ondergrond verdwijnt het toestel ver in de grond. Niemand heeft het wrak of de piloot daarna nog gezien. Deze week stemde de raad van Dalfsen in met het voorstel om het vliegtuig op te graven. 
Henk Makkinga van Historische Kring Dalfsen doet al een tijd onderzoek naar vliegtuig en het verhaal dat er achter ligt. Hij wijst naar een waterput, midden in het weiland. "Daar moet het vliegtuig ongeveer zijn neergekomen", vertelt hij, "vanuit het westen."
Het gedenkplaatje
Het gedenkplaatje © RTV Oost
De Messerschmitt, zoals het type vliegtuig heet, kwam waarschijnlijk in een luchtgevecht terecht. Er waren geen toeschouwers bij, waardoor het onzeker is of de piloot wist te ontkomen met een parachute.

Zekerheid

Juist daarom is het belangrijk voor eventuele nabestaanden dat daar nu duidelijkheid over komt, zegt Makkinga. "Dan weten ze het zeker. De stoffelijke resten kunnen dan terug naar de familie of naar Ysselsteyn, waar Duitse militairen zijn begraven die in Nederland zijn omgekomen."
Deze week stemde de raad van Dalfsen in met het voorstel om het wrak te bergen. De kosten bedragen zo'n 400.000 euro. Later dit jaar zal de Koninklijke Luchtmacht met die werkzaamheden beginnen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.