nieuws

Leida Bruins plaste in haar broek toen de 'jagertjes' overkwamen; WO2 Café Ommen

Niet het op steenworp afstand gelegen Duitse strafkamp Erika, maar de overvliegende bommenwerpers  - de jagertjes - maakten de meeste indruk op de kleuter Leida Bruins. "Angst", zegt ze gedecideerd. 
"Toen de vliegtuigen overkwamen verstijfde ik helemaal. Mijn moeder werd boos dat ik niet naar binnen kwam. Maar ik kon geen stap zetten uit angst. Dat kan ik me goed herinneren."

Stroom

Mevrouw Bruins komt met veel paperassen naar ons WO2 Café in de bibliotheek van Ommen. Onder meer een brief waaruit blijkt dat ze op de ouderlijke boerderij tegenover Kamp Erika stroom kregen. "Dat kregen we omdat de melk die we aan het kamp leverden niet helemaal schoon was. Toen de Duitsers daarover klaagden, zei mijn vader dat hij stroom nodig had om alles goed te kunnen zien. En zo kwam er stroom."
In ons WO2 Café in Ommen komt ook de heer Oldeman op bezoek. Hij vertelt over zijn Joodse buren die in de oorlog werden opgepakt. Oldeman was toen een tiener en zag het grotendeels gebeuren. "De slagersfamilie De Levie werd afgevoerd. Vanuit Kamp Westerbork hebben ze ons nog een kaartje gestuurd. Ze zijn in de oorlog overleden."

Saamhorigheid

Verder is er een verzamelaar van kleine metalen objecten, veelal uit de grond gehaald in de buurt van Kamp Erika. Kogelhulzen, maar ook lege tandpastatubes bijvoorbeeld. Een andere bezoeker vertelt over de voedselzoekers die bij de ouderlijke boerderij in Witharen op de deur klopten. "Het mooie was dat we ze konden helpen. De saamhorigheid in die tijd was heel groot."
Het WO2 Café is donderdag 12 april in de bibliotheek in Raalte. Tussen 12 en 14 uur bent u van harte welkom met een voorwerp of verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Voor de lunch wordt gezorgd.
Wil je terugzien en -lezen wat er allemaal langs is gekomen in WO2 Café's, klik dan op onderstaande foto. Dan kom je terecht in een longread 'Verhalen over oorlog en bevrijding in Overijssel'. Daar vind je verhalen, foto's en video's over wat mensen langs brachten in de WO2 Café's van afgelopen week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.