nieuws

Eis: tot vijftien maanden cel voor biervervalsing Heineken, Amstel en Grolsch

Eis: vijftien maanden cel voor biervervalsing Heineken, Amstel en Grolsch
Eis: vijftien maanden cel voor biervervalsing Heineken, Amstel en Grolsch © Pixabay
Tegen twee verdachten uit Nijkerk zijn vanmiddag celstraffen tot vijftien maanden geëist voor bierfraude. Volgens het Openbaar Ministerie zijn zeker vijfduizend vervalste fusten bier onder de merknamen Heineken, Amstel en Grolsch verkocht.
De officier van justitie kent in Nederland geen eerder geval van berechting voor bierfraude, zei hij in de rechtbank in Zwolle. Er zijn geen frauduleuze fusten meer op de markt en er zijn geen gevallen bekend van mensen die ziek zijn geworden van dit bier, zo benadrukte hij. "Maar dat er niemand ziek is geworden, is gewoon geluk geweest."

'Niet te overzien'

Zo werden de fusten van deze brouwers volgens het OM in een autowasstraat gewassen en daarna gevuld met ander bier. De zaak kwam aan het rollen toen horecabedrijven in Rotterdam klachten kregen over bier. Deze fusten bleken uit Nijkerk afkomstig.
Als mensen wel vanwege de onhygiënische toestanden bij het vullen ziek waren geworden, dan waren de gevolgen voor deze brouwerijen niet te overzien geweest, aldus het OM.

Drie ton

Tegen directeur Willem van de P. (54) eiste de officier vijftien maanden cel, tegen zijn 46-jarige vrouw Erika van de B. tien maanden. Tegen een van zijn bedrijven werd een voorwaardelijke boete van drie ton geëist. De andere onderneming moet wat het OM betreft twee ton betalen.
Van de P. wilde bier onder eigen merk verkopen. Maar bij het schoonmaken ging het mis: het bier werd na verloop van tijd aangetast. Hij kocht een professionele schoonmaakmachine en erkende in 2016 en 2017 fusten Heineken met een ander merk bier gevuld en verkocht te hebben.

'Holle retoriek'

Volgens de Amsterdamse brouwer zijn dat 70.000 fusten van 50 liter geweest. De verdachte noemt dat getal absurd hoog. "Ik word door de brouwerij als voorbeeld gesteld." In een civiele zaak werd het stel al veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 270.000 euro aan de brouwer.
De advocaten benadrukten dat verdachten bekend hebben en dat de fraude veel te groot wordt gemaakt. "Heerlijk, helder, holle retoriek", aldus de raadslieden over het verhaal van de officier.
De uitspraak is op 24 april.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.