Borne

COA niet van plan treinkaartjes te kopen voor asielzoekers

COA ziet niks in uitzonderingsmaatregelen asielzoekers
COA ziet niks in uitzonderingsmaatregelen asielzoekers © RTV Oost / Rogier van den Berg
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil geen uitzonderingsmaatregelen treffen voor asielzoekers die reizen met het openbaar vervoer. "Onze bewoners moeten net zo goed een treinkaartje kopen en zich netjes gedragen", aldus woordvoerster Alet Bouwmeester.
De woordvoerster reageert daarmee op de uitspraken van directeur Emile Broersma van Keolis. Volgens hem wordt agressie in treinen vaak veroorzaakt door zwartrijdende asielzoekers. Afgelopen maandag werd nog een van zijn medewerkers in Borne mishandeld door een 20-jarige zwartrijder uit het Groningse Westerwolde, de gemeente waar het asielzoekerscentrum Ter Apel is gevestigd.
Volgens de Keolis-directeur is een oplossing dat asielzoekerscentra voortaan kaartjes kopen en die meegeven aan de mensen. Daar kan Bouwmeester zich niet in vinden. "Onze bewoners moeten net zo goed als ieder ander een kaartje kopen. Medische redenen kunnen een uitzondering zijn, dan krijgen ze wel een kaartje, maar niet als ze naar familie of vrienden willen."

Agressief

Broersma stelt dat zwartrijdende asielzoekers vaak agressief worden, omdat ze worden aangesproken op hun gedrag in een taal die ze niet begrijpen. Maar daar kan woordvoerster Bouwmeester weinig mee.
"Dit gaat over gedrag en houding. Dat is persoonsgebonden en moeilijk op voorhand te voorkomen. Onze bewoners krijgen altijd voorlichting over het reilen en zeilen in Nederland, zoals hoe het openbaar vervoer werkt en welke normen en waarden in Nederland gelden."
Bouwmeester vervolgt: "Wanneer wij merken dat bewoners onacceptabel gedrag vertonen, gaan wij daarmee aan de slag. We kunnen ze bijvoorbeeld naar een locatie sturen waar ze aan hun gedrag kunnen werken, want ook asielzoekers horen zich netjes te gedragen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.