OM vraagt rechter veehouderij uit gemeente Steenwijkerland stil te leggen

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank in Zwolle verzocht om een veehouderij uit de gemeente Steenwijkerland stil te leggen. Volgens het OM bleek bij een controle op het bedrijf dat bijna tweehonderd dieren onder erbarmelijke omstandigheden werden gehouden.

Het bedrijf werd eind maart gecontroleerd door Buitengewoon Opsporingsambtenaren en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Tijdens die controle bleek volgens het OM dat de meer dan honderd runderen en tachtig schapen en lammeren de nodige zorg werd onthouden. 

Zo beschikten de dieren niet over schone en droge ligplaatsen, zat er in de voerbakken onvoldoende of beschimmeld voer, leken meerdere dieren kreupel en werd bij jonge dieren een groeiachterstand geconstateerd. De situatie was zelfs zo slecht, dat de veehouder de dieren moest laten afvoeren. 

Eerdere controles

Bij het bedrijf uit de gemeente Steenwijkerland werd al eerder vastgesteld dat de veehouder de regels overtrad. In 2013 werden er daarom tientallen runderen afgevoerd.

Om te voorkomen dat het nog eens gebeurt, heeft het OM de rechtbank verzocht het bedrijf stil te leggen voor zes maanden. De rechtbank doet op vrijdag 19 april uitspraak. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.