Salland

Deur voor hoge windmolens in gemeente Raalte op kier

Deur hoge windmolens gemeente Raalte op kier
Deur hoge windmolens gemeente Raalte op kier © RTV Oost / Rogier van den Berg
De deur voor hoge windmolens in de gemeente Raalte staat weer op een kier. Vanavond werd tijdens de raadvergadering een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor de hoge turbines. Voorwaarde is dat initiatieven vanuit de bevolking komen en dat zij meeprofiteren van de opbrengsten.
De motie werd ingediend door Gemeentebelangen, D66 en CDA. In totaal stemden vijftien raadsleden voor en tien tegen het voorstel. 

Jammer

De VVD-fractie vindt het jammer dat de motie is aangenomen, want de partij wil geen grote windmolens toestaan in de gemeente. "Windmolens tot 25 meter zijn prima, maar niet hoger dan dat. Hoge windmolens passen niet in het landschap en het rendement is hier te laag", vertelt het VVD-raadslid Emiel Gerner. "Toch zijn we er niet slecht vanaf gekomen, want er zitten veel mitsen en maren aan de motie."
Voorwaarden zijn onder andere dat er rekening moet worden gehouden met de natuur en het landschap, de buurt moet meeprofiteren en er moet voldoende draagvlak zijn. "Ik verwacht dan ook niet dat er de komende jaren windmolens komen."  

Zonnepark

De VVD-fractie diende ook een motie in, waarin wordt gepleit voor zonneparken van maximaal twee hectare groot. "Daarbij hebben we een extra mogelijkheid aangeboden, genaamd 'Rood voor Zon'. Wanneer oude schuren worden afgebroken mag je op dat bouwblok een zonnepark maken." Ook die motie is vanavond aangenomen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.