Spie

Bijzonder: 240 ton wegende brug op transport door Wijhe

Een bijzonder transport gisteravond en afgelopen nacht door Wijhe: een 240 ton zware brug werd door Wijhe vervoerd. Het 25 meter hoge object werd staand van de fabriek van Spie naar de Loswal gereden.
Een uitzonderlijke klus voor het bedrijf: de brug die in de Wijhese fabriek gebouwd werd, is zo groot dat de fabriekshal er op aangepast werd. 

'Achterkant van de hal demontabel'
"Wij hebben de achterkant van de hal aan moeten passen, omdat de brug zo breed is dat hij de totale breedte van de hal in beslag nam. Om naar buiten te komen hebben we de achterkant van de hal demontabel moeten maken", vertelt Maurits van Ooijen van Spie Wijhe. 
Alleen de voorbereiding van het transport van de brug nam al een half jaar in beslag. Of het vervoer spannend was? "Nee, eigenlijk niet. We hebben de boel goed voorbereid, het wordt genieten vanavond."

'Spectaculaire transporten'

Spannend werd het inderdaad niet. Het transport van de fabriekshal liep (letterlijk) op rolletjes. Wie aan de transportroute woont, moest wel kort zijn huis uit. Voor de zekerheid. De meeste omwonenden vonden dat geen enkel probleem. 
"Dit zijn spectaculaire transporten", vindt buurman Willem Smeenk. "Als je zoiets voor de deur hebt, dan mag je trots zijn dat je in zo'n straat mag wonen."
Bijzonder transport door Wijhe
Bijzonder transport door Wijhe © RTV Oost / Ties van der Heide
Fotograaf: RTV Oost / Ties van der Heide Rakelings langs een tankstation

'Dat zo'n apparaat door het dorp kan'

Het bijzondere transport trok aardig wat bekijks. Een vrouw die het transport de hele avond en nacht volgde, staat vol verwondering te kijken: "Geweldig dat zo'n apparaat door het dorp kan. En de rust die er van uit gaat. Geweldig."
De route die afgelegd werd, bevatte twee rotondes. Ook moest een aantal lantaarnpalen en verkeersborden voor korte tijd wijken. Die werden meteen na het passeren van de stoet teruggeplaatst. Bovendien trok het transport rakelings langs een tankstation. 
Het transport moest langs twee rotondes
Het transport moest langs twee rotondes © RTV Oost / Ties van der Heide
Fotograaf: RTV Oost / Ties van der Heide Het transport moest langs twee rotondes

Paar nachtjes in Wijhe
De brug heeft als eindbestemming Alkmaar. Het wordt de nieuwe Leeghwaterbrug in de N242. Voordat de brug daadwerkelijk richting Noord-Holland vertrekt, blijft hij nog een paar nachtjes in Wijhe. 
Vrijdag wordt de brug vanuit de staande positie horizontaal 'gelegd'. Vervolgens wordt hij dit weekend op een ponton gereden. Daarna zet hij via het water koers richting Alkmaar. 

'Trots en tevreden'

Het transport van fabriek naar haven verliep vlekkeloos. Hoe Van Ooijen terugkijkt op het transport? "Trots. En tevreden."
Bijzonder transport door Wijhe
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.