Schippers afgelopen zomer onnodig lang vast in Deventer haven

De sluisdeuren bij Deventer die afgelopen zomer wekenlang dicht zaten vanwege het lage water in de IJssel, waren onnodig lang gesloten. Dat blijkt uit aanvullend onderzoek.

In augustus leek het dat door extreem laag water in de IJssel de druk vanuit de haven op de sluisdeuren een bedreiging vormde voor de deuren en alle waterwegen achter de haven. Wekenlang bleven de sluizen dicht. Schepen die waren aangemeerd, mochten niet vertrekken. Ook het havenbedrijf kwam in de problemen.

"Het was met de kennis van toen onverantwoord te schutten. De vergunning van het waterschap stond schutten bij die waterstand niet toe. De gemeente voldeed aan het verzoek van het waterschap om te stoppen met schutten", laat de gemeente Deventer weten.


Versterken niet nodig

Uit actueel onderzoek door een gecertificeerd ingenieursbureau, in opdracht van de gemeente in samenwerking met het waterschap, blijkt dat de deuren sterker zijn dan waar de normen tot nu toe vanuit gingen. De deuren kunnen ook bij een lagere waterstand gewoon open.

Er zijn dan ook geen maatregelen nodig om de Prins Bernhardsluisdeuren te versterken om ze bij extreem laag water te kunnen bedienen (schutten). Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft gisteren een nieuwe vergunning verstrekt voor het schutten tot +0.45 NAP.


"Extreme situatie"

“We hebben bij de sluisrenovatie in 2012 de geldende regels gevolgd. Afgelopen zomer was een extreme situatie. Er was nooit eerder aanleiding landelijk geldende normen tegen het licht te houden", zegt wethouder Frits Rorink.

"Ik vind het vervelend voor de schippers en havenbedrijven dat nu blijkt dat de sluisdeuren de lage waterstand toch aankunnen. We konden destijds helaas niet anders.”

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: