haven

Deventer havenbedrijf: 'Onterechte sluiting sluis kon voorkomen worden'

Havenbedrijf baalt van sluiting
Havenbedrijf baalt van sluiting © RTV Oost / Madelien Jansen
"Het is fijn dat er nu duidelijkheid is over de capaciteit van de watersluis, maar het blijft zuur dat we vier maanden lang hebben stilgelegen." Dat is de reactie van Titus Swartjes van de Deventer Overslag Kombinatie (DOK) op het nieuws dat de sluisdeuren van de Deventer haven afgelopen zomer onnodig lang hebben dichtgezeten. Toch had het volgens hem voorkomen kunnen worden.
Vanochtend werd bekendgemaakt dat uit aanvullend onderzoek is gebleven dat de sluis ook bij de lage waterstand in de IJssel gewoon open kon. Omdat het waterschap en de gemeente Deventer meenden dat het extreem lage water een bedreiging vormden voor de deuren en alle waterwegen achter de haven, ging de sluis maanden op slot. Dit tot grote ergernis van bedrijven die daardoor gedupeerd raakten, zoals DOK.
"Zuur, vindt Swartjes. "De rekenmethode die nu gebruikt is bij het aanvullend onderzoek, was al in 2013 bekend. Dus je kunt je afvragen waarom de gemeente de nieuwe rekenmethode niet eerder heeft gebruikt."

Goed nieuws voor toekomst
Ook de Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer reageert gemengd op het nieuws. "We kijken vooral vooruit en in die zin is het goed nieuws, mocht er weer zoiets gebeuren. Maar tegelijkertijd is het voor gedupeerde schippers van afgelopen zomer zuur nieuws", laat een woordvoerder van de schippersvereniging weten.
Hij heeft dan ook begrip voor mensen als Swartjes, die nog wél terugkijken naar afgelopen zomer. Vijf schepen mochten namelijk de haven niet uit. En ook het havenbedrijf kon maandenlang geen gebruik maken van de sluis.

Schade-afhandeling

De schippers zijn nog in overleg met de gemeente over de schade-afhandeling. De branchevereniging blijft de gemeente verwijten dat het niet overlegd heeft met de schippers die bij het sluiten van de sluis nog aangemeerd lagen en vervolgens niet weg mochten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.