nieuws

'Afhandeling schade rond kanaal Almelo-De Haandrik moet sneller'

Huizen die verzakken, muren waar scheuren ontstaan en wateroverlast in kelders en tuinen. Steeds meer bewoners langs het kanaal Almelo-De Haandrik komen met dit soort schademeldingen. De teller staat inmiddels op ruim 120. Dat is een verdubbeling ten op zichte van een half jaar geleden.  
De stichting Kant noch Wal wil dat de schade snel wordt afgehandeld. Bouwe Douma uit Geerdijk is voorzitter. "Aanvankelijk is ons door de provincie beloofd dat na een half jaar duidelijkheid zou komen over de oorzaak van de schade. Dat half jaar is nu voorbij." 
Duidelijkheid over de oorzaak van de schade is nodig om te kunnen bepalen wie de schade gaat vergoeden. Het vermoeden is dat werkzaamheden aan het kanaal tussen 2011 en 2014 de boosdoener zijn.  

Emotionele schade

Ondertussen neemt met verstrijken van de tijd de onzekerheid bij omwonenden toe. "Als je behoorlijke schade hebt aan je woning, dan drukt dat ook emotioneel op mensen. Op een gegeven moment begint je elke scheur op te vallen en dat gaat tussen je oren zitten", legt Bouma uit. 
Binnenkort begint een onderzoek onder een a-selecte groep van 25 huizen waar schade is geconstateerd. Het zoeken is dan naar de grote gemene deler. Bouma is in elk geval blij dat de provincie de kwestie serieus heeft opgepakt. "Alleen mag het allemaal wel een beetje sneller." 

Meer meldingen verwacht

Of het bij deze ruim 120 schademeldingen blijft? Dat vermoedt de inwoner van Geerdijk niet. Langs het hele kanaal zijn schadegevallen geconstateerd. "Dat mensen zich nu melden is omdat ze ineens eens scheur in huis zien vanwege een verzakking. Wat ze niet zien is wat er nu in de bodem onder hun huis gebeurt. Dat kan zich pas veel later manifesteren."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.