nieuws

Weblog: Wat hij van het koor vraagt is godsonmogelijk

'Wat hij van het koor vraagt is godsonmogelijk'. Zegt Herman Koops, vlak voor de eerste uitvoering van Ecce Homo, Zie de Mens. Dat geloof ik, maar het klinkt prachtig in de Plechelmus in Oldenzaal waar de zang van Mardi le Vingt, het Twents Kamerkoor je zowat omarmt.
Zie de Mens, is de nieuwe passie die Geert Christenhusz componeerde voor de passietijd, deze veertig dagen voor Pasen. Het is de tijd waarin van oudsher in het Christendom de lijdensweg van Jezus wordt herdacht en doorleeft. Meestal met de Matthäus en Johannes Passion van Johann S. Bach, soms ook in een andere uitvoering of compositie.
Ecce Homo
Ecce Homo © RTV Oost / Inga Tjapkes
Waarom? Omdat dit verhaal uit 33 na Christus symbool staat voor een diep geloof in het hogere maar vooral ook omdat dit verhaal -gewoon- van alledag is. Het gaat over verlies, van het leven en van een geliefde. Over het verdriet dat je voelt, over de angst voor Echt alleen zijn, over de relatie tussen een moeder en een kind. Over onrecht waar je soms machteloos tegen staat en het gaat over hoop na de dood. Omdat niemand echt zeker weet wat hierna komt.
Een nieuwe passie dus. Geert vertelt wat hij bedacht heeft, hoe hij componeerde. 'het is echt eigentijds, er zitten zelfs jazzinvloeden in.' We zitten op het plein voor de Plechelmus, een mooi eeuwenoud gebouw (12e eeuw) uit Bentheimer zandsteen opgetrokken. Geert Christenhusz laat het koor zinnen in vier stemgroepen zingen. ‘Het is onmogelijk wat Geert wil, prachtig maar onmogelijk.’ Dirigent Herman legt me uit wat Geert Mardi le Vingt ‘aandoet’. Dus gingen ze bij tijd en wijle ook samen zitten. Dan bespraken ze het, zette Geert een paar strepen en vroeg dan ‘kan het zo wel?’. Herman zei dan ‘zo kan ‘t wel’ en ging met het koor weer keihard ‘aan de bak’.
De koorleden zijn opgetogen, ‘heel hard werken ja, maar met liefde.’ Het Twents Kamerkoor is een amateurkoor – ze verdienen er tenslotte niets mee – maar ze is geschoold en studeerde keihard voor deze passie. Want hij is tegelijkertijd uitdagend en prachtig.
Het andere mooie verhaal is dat van Gerrit Bleumink. Een vroegere schoolgenoot in Oldenzaal van de componist. Hij ging ooit eens naar een passie en dacht: ‘kan ik dit ook?’ En pakte de pen. Na vele omzwervingen, niemand wilde een passie componeren, dacht hij ineens aan zijn oude schoolgenoot Geert Christenhusz. Zou hij nog in de muziek zitten? Nou, nogal...
Zondag is de passie nog eens te horen, in de St. Simon en Judaskerk in Ootmarsum. Daarna in een podcast op rtvoost.nl
Het verhaal eromheen zit u dan weer in OverUIT de Kunst online en zondag om 11.35, 12.35, 17.20, 18.20 en 19.20 uur.

Inga Tjapkes

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.