Jihadist Victor D. uit Heeten krijgt nieuwe kans om naar hoger beroep te komen

Het hoger beroep van terreurverdachte Victor D. uit Heeten is vanmorgen bijna meteen na aanvang van de rechtszaak aangehouden. D. krijgt van het gerechtshof in Den Haag nogmaals de kans bij de rechtszaak aanwezig te zijn.

D. verscheen, zoals verwacht, niet op zitting. Vermoedelijk zit hij nog steeds in Syrië. Hoe het hem vergaat, is niet bekend.


Lidmaatschap terroristische organisatie

De uit Heeten afkomstige D. werd vorig jaar, bij verstek, tot zes jaar cel veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en het volgen van een gevechtstraining.


D. vertrok in 2013 vanuit Nederland naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij een organisatie die later door de Nederlandse overheid werd aangemerkt als terroristisch. D. werd in 2015 dan ook op de Nationale Terreurlijst gezet.


Terugkeer naar Nederland

De redactie van RTV Oost had de afgelopen jaren geregeld contact met de Syriëganger. Toen hij door ons op de hoogte werd gesteld van de strafeis in zijn rechtszaak, liet hij weten dat de geëiste zes jaar hem “hard mee” vielen.

Hij liet zelfs weten te overwegen terug te keren naar Nederland als de veroordeling inderdaad op zes jaar uit zou komen.

‘Vooringenomen conclusies’

Toen de rechtbank de celstraf, die gelijk bleef aan de eis, uitsprak, was D. minder blij. Hij noemde zijn veroordeling een voorbeeld van “geïnstitutionaliseerde islamofobie. Vooringenomen conclusies van de rechter en dus niet objectief.”


De nieuwe datum van het hoger beroep is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: