nieuws

'De kloosterbel van Sion werd gemaakt van Duits legermateriaal'; WO2 Café Raalte

Frits Loggen uit Diepenveen komt met een grote metalen huls met houten handvat in het WO2 Café. Het blijkt een loodzware bel, die veel geluid maakt. De monniken van Klooster Sion hadden van de huls in de Tweede Wereldoorlog een bel gemaakt.
Een huls van Duitse makelij, weet Frits Loggen. "Al wist de abt niet meer exact hoe ze aan de huls zijn gekomen." Volgens Loggen werd de huls in de smederij van het klooster tot bel gemaakt. "Die hadden ze nodig om de monniken van het land te laten komen om te bidden en te eten. De bronzen klokken hadden de Duitsers weggehaald."

Bombardement

Frits Loggen is net als tientallen andere mensen naar het WO2 Café in de Raalter bibliotheek gekomen. Daar doet ook Pierre Peters, oud-docent aan het Florens Radewijns College zijn indrukwekkende verhaal. Hij woonde als kind in Hengelo en overleefde ternauwernood een bombardement.
Ook Hilde Seemann komt naar het WO2 Café. Ze brengt een flesje met gekristalliseerde brokken oranjebitter mee. "Het is een flesje van bij de bevrijding, bijna driekwart eeuw oud dus", zegt Seemann. Ze maakte de bevrijding in Deventer als kind heel bewust mee.

Steenwijk

Het WO2 Café is zaterdag 13 april in de bibliotheek in Steenwijk. Heeft u een verhaal of voorwerp over de Tweede Wereldoorlog dan bent u van harte welkom. Voor de lunch wordt gezorgd.
Wil je terugzien en -lezen wat er allemaal langs is gekomen in WO2 Café's, klik dan op onderstaande foto. Dan kom je terecht in een longread 'Verhalen over oorlog en bevrijding in Overijssel'. Daar vind je verhalen, foto's en video's over wat mensen langs brachten in de WO2 Café's van afgelopen week.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.