kermis

Laatste voorbereidingen populaire Paaskermis Enschede in volle gang

Het is een kermis met een lange traditie. De paaskermis in Enschede. Zaterdag gaan de hekken van het Volkspark open voor het publiek. Vandaag, een dag voor de opening, zijn de exploitanten druk met de laatste voorbereidingen.
Mike Schwarts is met een tuinslang in de weer. Hij spuit de attractie schoon waar hij sinds drie jaar werkt: de Dumbo, een kinderattractie. Hij reist het hele land door. Zijn vriendin woont in Enschede en ze kan hem nu aan het werk zien. Ze heeft hun dochtertje ook meegenomen. Mike heeft bewust gekozen voor een kinderattractie. “De grote attracties, dat is vaak een hoop gedoe. Groepen jongeren die lastig zijn, een grote mond hebben. Dat heb je niet bij de vliegende olifantjes.”

'Kermis heeft het moeilijk'

De kermis in Enschede heeft het net als andere kermissen in het land moeilijk. De bezoekersaantallen lopen terug. “Alleen op de euro-dag is het net zoals vroeger, dan kan je hier over de hoofden lopen”, zegt Mike. “Maar op andere dagen is het rustig. Ze zeggen dat het beter gaat, maar mensen hebben echt niet veel te besteden. Gas, water, licht en de huur gaan allemaal omhoog.”

Iets verder staat Oom Tonnie, zoals hij door iedereen wordt genoemd, wat te prutsen aan de Octopus. Hij reist al 35 jaar mee met de kermis, bij dezelfde baas. De octopus is een oude attractie, maar nog steeds een publiekstrekker. Oom Tonnie is bezig de lampen te vervangen. LED-verlichting tegenwoordig. Aan zijn voeten een klein hondje dat met een tennisbal wil spelen. Maar Tonnie heeft geen tijd. Hij boort een gat in een stuk metaal. “Waarom? Om alles morgen veilig te laten draaien.”

Woonwagens en caravans

Achter de attracties staan de woonwagens en de caravans. Mike Schwarts heeft er ook één. Het hele seizoen slaapt hij in de caravan. Binnen zit hij achter een kopje koffie. Klein tafeltje, een bed, een tv, dat is het. “De romantiek is er nog steeds. Het reizen, iedere week een nieuwe stad. Maar er zijn ook zaken die niet zo leuk zijn. Dorpskermissen zijn leuk. Maar in de grote steden is de lol er wel vanaf. Grote groepen jongeren die in de avond de boel komen verstieren. Dat is echt niet leuk. Maar Enschede is rustig. Het is een kermis met een traditie, dat merk je aan alles. Morgen gaan we los, ik heb er zin in!”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.