Waterschap Drents Overijsselse Delta: 'We hadden de situatie eerder moeten bekijken'

Het waterschap Drents Overijsselse Delta geeft toe dat ze eerder had moeten kijken naar de vergunning en de richtlijnen die voor de sluis in Deventer staan. "Maar dat is niet gebeurd", vertelt Klaas Jansen van het waterschap Drents Overijsselse Delta.

Vanochtend werd bekend dat de sluisdeuren in Deventer afgelopen zomer onterecht lang dicht zaten. De gemeente en het waterschap meenden dat het extreem lage water in de IJssel een bedreiging vormde voor de deuren en alle waterwegen achter de haven, en dus ging de sluis maanden op slot. Nu blijkt uit onderzoek dat de deuren sterker zijn dan waar tot nu toe vanuit is gegaan. 

In het onderzoek is een rekenmethode gebruikt die al in 2013 bekend was. "We hadden de situatie eerder moeten bekijken, maar achteraf is makkelijk praten. Je gaat niet op elk moment onverwachte situaties opnieuw onderzoeken."

Richtlijnen bekijken

De situatie is dan ook geen aanleiding voor Jansen om de richtlijnen van alle sluizen en waterkeringen te bekijken. "Vorig jaar was een extreme situatie en toen was er bij andere sluizen niks aan de hand. Je kan niet op voorhand alle mogelijke situaties meenemen."

Erik Schultz van Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer pleit wel voor extra controle. "Ik hoop dat voortaan iedereen bij de tijd is. Ik pleit er dan ook voor dat iedereen de richtlijnen checkt en kijkt waar de risico's liggen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer sluis haven Droogte 2018 Nieuws
Deel dit artikel: