Rechtbank

Eis: tbs met dwangverpleging voor Rijssense vrouw die huisartsenposten bleef bellen

rechtbank rechtszaak hamerstuk
rechtbank rechtszaak hamerstuk © eigen foto
Voor de rechtbank in Almelo is tegen een 55-jarige vrouw uit Rijssen tbs met dwangverpleging geëist wegens stalking. De vrouw zou anderhalf jaar lang aan de lopende band het spoednummer van huisartsenposten in Rijssen en Almelo telefonisch hebben lastig gevallen.
De telefoontjes van de vrouw veroorzaakten gevaar voor andere patiënten, die konden de huisartsposten niet bereiken omdat ze de lijn steeds bezet hield. Volgens de 55-jarige was er wel degelijk een reden om steeds het spoednummer te bellen. "Ik had echt hulp nodig. Ik had echte angst en paniek en het probleem was dat ik niet naar buiten durfde."

Aanhoudingen

De politie hield de vrouw vorig een aantal keren aan. Twee keer werd ze vrijgelaten omdat ze beloofde dat ze hulp zou zoeken bij de geestelijke gezondheidszorg. Na haar laatste vrijlating in oktober vorig jaar duurde het nog geen drie dagen voordat ze opnieuw vastzat. Ze had in die drie dagen al weer vele telefoontjes gepleegd. 
De Rijssense kwam al vaker met justitie in aanraking. Ze kreeg in 2003 zelfs tbs met dwangverpleging, maar kwam in 2006 weer vrij. Volgens de kliniek omdat ze zo opstandig was dat behandeling niet lukte. Deskundigen die de vrouw onderzochten zeggen dat een tbs met dwangverpleging de enige manier is om haar te behandelen zodat de terreurtelefoontjes ophouden. Ze verwachten dat het begin van de behandeling lastig wordt, maar denken dat ze uiteindelijk wel gaat meewerken. 
Tijdens de zitting maakte de Rijssense meermaals duidelijk dat ze een tbs met dwangverpleging totaal niet ziet zitten. Ze onderbrak meerdere keren rechters die haar vragen stelden en dreigde tijdens het verhaal van de officier van justitie de rechtszaal te verlaten. Uiteindelijk deed ze dat niet. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.