nieuws

Tubbergenaar Ten Hoopen trots op winnen 'historische' categorie World Press Photo

Fotograaf Pieter ten Hoopen is blij en trots met het winnen van de World Press Photo in de categorie 'The Story of The Year'. "Het mooie is dat ik nu historisch ben geworden, want het was de eerste keer dat er een prijs voor deze categorie werd uitgereikt", vertelt de geboren Tubbergenaar vanuit Zweden. "Het is lastig om te winnen, want het gaat over smaak. Maar ik ben blij, hartstikke mooi."
De fotograaf won afgelopen donderdag de prijs met een fotoreportage over migranten die proberen te vluchten naar Amerika. Hij maakte deze foto's vorig jaar in het zuiden van Mexico. Ten Hoopen vertelt dat zijn werk onderdeel uitmaakt van een groter project over vluchtelingen in de wereld. "Ik was eigenlijk er maar een week. We werkten dubbele tijden. Natuurlijk ben je na die tijd wel lang bezig met de edit en het combineren van de foto's. Je werkt er anderhalve maand aan."

'Hoop'

Volgens de jury symboliseert de winnende foto hoop. "De foto heeft een combinatie van depressie en hoop, beide kanten. Het is af en toe ongewoon. Er zit veel gevoel in." Ten Hoopen stelt dat zijn foto's geen politiek statement is. "Ik mag als fotograaf niet politiek zijn. Vanuit een humaan point of view dit verhaal zien. In de wereld waarin we leven is het een groot probleem."
De vluchtelingencrisis is nog maar het begin verwacht de fotograaf. "Dat meldt het vluchtelingenrapport van de Verenigde Naties ook. Zeker in Centraal- en Zuid-Amerika, door klimaat, economie en politieke onrust. Samen zullen we hier oplossingen voor moeten vinden die humaan zijn."
Het project over vluchtelingen gaat voorlopig nog door. "Tot 2021 zijn we hier nog wel mee bezig."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.