Fipronil

Pluimveehouders naar de rechter om fipronilcrisis

LTO Nederland en honderdtwintig pluimveehouders staan vandaag tegenover de Nederlandse Staat in de rechtbank. Zij stellen de staat aansprakelijk voor de schade die pluimveehouders hebben geleden tijdens de fipronilcrisis.
De overheid zou te weinig hebben gedaan om te voorkomen dat de crisis verergerde, waardoor veel pluimveebedrijven, ook in Overijssel, op slot moesten. 
"In november 2016 en ook nog later hebben ze meldingen binnengekregen over vermeend illegaal gebruik van een verboden stof. Het had dus allemaal niet zo groot hoeven worden als het is geworden. Wij stellen de staat verantwoordelijk dat zij in de negen maanden na de eerste melding niet goed gehandeld hebben. Dan was de schade veel minder groot geweest", legt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), uit.

Meer zaken

"Het is een eerste zaak. Als we hier in het gelijk worden gesteld dat de overheid nalatig heeft gehandeld, kan het zijn dat er meer zaken volgen. In verdere zaken moet dan duidelijk worden voor welk deel de staat verantwoordelijk is."
Geen besmettingen in Overijssel
Het hoogtepunt van de fipronilcrisis was in 2017, maar nog steeds zijn er bedrijven die last hebben van de gevolgen. "Er zijn nog steeds bedrijven die de kippen in de stallen hebben zitten. Die hebben dus nog blokkades op dieren, stallen en mest. Waarschijnlijk komen daar geen kippen meer in. Er zijn bedrijven met blokkades op kippen die nog getest moeten worden. Een dier kun je maar één keer testen en dat is door slachting. Dat doen boeren pas vlak voordat die dieren naar de slacht gaan. Dan gaat ook daar de laatste blokkade af."
Volgens De Haan zijn er nog 21 bedrijven op slot en 32 stallen. "Dat is minder dan vijf procent van de totaal geblokkeerde bedrijven. Voor zover ik weet zitten daar geen Overijsselse bedrijven bij."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.